Recipes : Spaghetti Bolognese
February 20, 2013
- 1 paket Spaghetti (San Remo)
- 1 tin Prego Tradisional
- 1 tin kecil Tomato Puree(Kimball)
- 1 paket daging/ayam cincang (Ramly)
- 4-5 batang Sosej (potong kecil hingga hancur)
- 1 labu bawang besar
- 4-5 ulas bawang putih (potong dadu kecil-kecil)
- 2-3 batang saderi (potong dadu kecil-kecil)
- cendawan butang (hiris nipis)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- lada hitam
- garam/gula
- ajinomoto (optional)
- 2-3 sudu tepung jagung
- minyak masak & air
- hiasan : hirisan carrot & brokoli rebus
Cara-cara :
- Rebus spaghetti dalam air yg mendidih banyak.. masukkan sedikit garam.. minyak masak.. rebus sampai lembut.. lepas tu tos kan air nya.. bilas sekali lalu dengan air sejuk..
- Panaskan minyak.. tumis bawang India & bawang putih sehingga kekuningan
- Masukkan daging cincang.. goreng sedikit garing.. kemudian masukkan sosej & batang saderi.. biar kan sekejap..
- Masukkan sos Prego, tomato puree & air secukupnya.. (air lebih kurang 1 ke 2 tin sos Prego tu).. tunggu mendidih..
- Masukkan cendawang butang & tomato..
- Masukkan garam & ajinamoto secukup rasa.. kalau tak nak ajinamoto..boleh ganti dengan gula.. masukkan lada hitam sesedap rasa.. kalau nak pedas..boleh taruh banyak..
- Masukkan air bancuhan tepung jagung untuk pekat kan kuah.. sampai tahap pekat yang dikehendaki..
- Rasa.. kalau dah sedapppp.. boleh di hidangkan dengan hirisan carrot & brokoli rebus.. yummy yummy!!
0 comments