Recipes : Spaghetti Bolognese

February 20, 2013


Bahan-bahan :

- 1 paket Spaghetti (San Remo)
- 1 tin Prego Tradisional
- 1 tin kecil Tomato Puree(Kimball)
- 1 paket daging/ayam cincang (Ramly)
- 4-5 batang Sosej (potong kecil hingga hancur)
- 1 labu bawang besar 
- 4-5 ulas bawang putih (potong dadu kecil-kecil)
- 2-3 batang saderi (potong dadu kecil-kecil)
- cendawan butang (hiris nipis)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- lada hitam
- garam/gula
- ajinomoto (optional)
- 2-3 sudu tepung jagung
- minyak masak & air
- hiasan : hirisan carrot & brokoli rebus


Cara-cara :

  1. Rebus spaghetti dalam air yg mendidih banyak.. masukkan sedikit garam.. minyak masak.. rebus sampai lembut.. lepas tu tos kan air nya.. bilas sekali lalu dengan air sejuk..
  2. Panaskan minyak.. tumis bawang India & bawang putih sehingga kekuningan
  3. Masukkan daging cincang.. goreng sedikit garing.. kemudian masukkan sosej & batang saderi.. biar kan sekejap..
  4. Masukkan sos Prego, tomato puree & air secukupnya.. (air lebih kurang 1 ke 2 tin sos Prego tu).. tunggu mendidih..
  5. Masukkan cendawang butang & tomato..
  6. Masukkan garam & ajinamoto secukup rasa.. kalau tak nak ajinamoto..boleh ganti dengan gula.. masukkan lada hitam sesedap rasa.. kalau nak pedas..boleh taruh banyak..
  7. Masukkan air bancuhan tepung jagung untuk pekat kan kuah.. sampai tahap pekat yang dikehendaki..
  8. Rasa.. kalau dah sedapppp.. boleh di hidangkan dengan hirisan carrot & brokoli rebus.. yummy yummy!!


You Might Also Like

0 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...