CLICK SAYA !

Monday, July 23, 2012

✿~ Seseorang Yang . . . ✿~





✿~Seseorang yang sedang TERSENYUM RIANG di hadapamu , ketahuilah dia sering MENYAPU AIR MATANYA tatkala sendirian .

✿~Seseorang yang sentiasa MENYUNTIK KATA-KATA SEMANGAT dan PERANGSANG kepadamu , ketahuilah tatkala itu dia sedang meyulam hatinya yang RETAK SERIBU .

✿~Seseorang yang sentiasa KELIHATAN KUAT di hadapanmu , ketahuilah dialah yang sentiasa MENGADU LEMAH di hadapan Penciptanya .

✿~Seseorang yang KETAWANYA menceriakan harimu , ketahuilah tatkala itu dia sedang MEMBALUT LUKA di dadanya .

p/s : Dia sentiasa cuba untuk BANGKIT , cuba untuk KUAT , cuba untuk KEMBALI , cuba untuk TABAH dan yang pasti dia MAMPU untukkembali GEMBIRA dan BAHAGIA seperti insan lain ♥♥

Roda Sentiasa Berputar :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)
tajuk yang sesuai dipilih untuk post kali ini ialah Roda Sentiasa Berputar :) hiiii . ada sesiapa yang dapat teka hani nak cerita pasal apa ? haaa . siapa tak dapat teka , jom kita baca . sesiapa yang dapat teka tu , jom baca jugak . sama tak dengan apa yang korang teka ;)  kalau ikut perkiraan hubungan Hani dengan Muhammad setakat hari ni 23/07/2012 . dah 1 tahun 9 bulan 3 minggu dan 2 hari :) hiiii . 

sepanjang hubungan kami , banyak sangat dugaan yang menimpa kami ! hihi :) antaranya , ada orang luar cuba memfitnah hani yang bukan bukan sehingga Muhammad kurang percaya dengan hani . hani masih sabar . hani tahu siapa yang buat cerita :) sampailah ianya terbongkar . muhammad tahu semua tu hanya fitnah semata mata dan orang itu masih membuat fitnah terhadap hani . tapi kami tahu kebenarannya . muhammad hanya dengar saja apa yang budak tu cakap tentang hani yang buruk buruk dekat dia . hani jenis malas melenting . cuma tutup mulut saja :)

okay . seterusnya , bila cikgu cikgu sekolah hani pandang hina sangat dekat hani sebab tahu hani kapel dengan anak GPK HEM :) jujur la , korang rasa perkara ni sangat logik ke sampai mereka memandang rendah terhadap hani atas dasar "bercinta dengan anak GPK HEM". ataupun hani memang patut diperlakukan macam tu ? cikgu cikgu macam tak kesah pasal hani . suka perli perli . bila nampak hani , suka mencemikkan muka . okay fine , maybe ada yang kata hani perasan sendiri . hello ? walaupun ramai kata hani budak kecik lagi . baru 17 tahun . tapi hani dah boleh berfikir panjang tentang dunia luar ni . dunia yang berkaitan hasad dengki . dunia yang penuh dengan dugaan ni tau :) 

dan salah seorang guru yang terlibat dalam kes ni ialah seorang guru juga . hiii . tak nak sebut jantina dia :) siapa makan cili , biarlah dia terasa pedasnya :) anak dia pernah kapel dengan muhammad . okay fine . kisah lama ? yess :) anak dia putus dengan muhammad sebab dia tak suka anak dia bercinta . okay , I know it . dan bila dia tahu hani kapel dengan EX anak dia . dia macam tak suka hani . rasa tercabar sebab hani boleh bahagia dengan muhammad ? maybe . and now , she look so close with my future father in-law (Insya-ALLAH) ! cehh . haha :D tarik perhatian ? maybe kan :)

hari berganti hari . hani masih mendiamkan diri bila orang orang sekeliling cuba menjatuhkan hani :) alhamdulillah . hani dapat tempuhi semua ini dengan senang hati walaupun kadang kadang jatuh juga air mata ni :') sekarang hani boleh tersenyum gembira . sikit jeee . tak boleh senyum banyak bayak :)

perempuan yang buat fitnah dekat hani tu . lastly , dia mintak maaf dekat hani sebab dia baru perasan yang semua orang dah tahu sikap dia . kawan sekelas hani (lelaki dan perempuan) semua dah tahu pasal dia memfitnah hani . hani tak cakap dengan sesiapa pun :) hani cuma cerita dekat kawan baik hani saja :) tapi nama perempuan tu hani nak mention pun . kawan kawan hani akhirnya tahu siapa perempuan tu :') dan ada juga kawan hani yang beritahu muhammad , hani tak seperti yang diceritakan oleh perempuan tu :) alhamdulillah . dia minta maaf ? ambil masa berbulan bulan juga untuk hani memaafkan dia :)

kisah cikgu cikgu tu pulak ? mereka dah mula tutup mulut sikit :) walaupun tak sepenuhnya . masih ada mulut mulut puaka yang berbunyi . kisah anak cikgu tu pulak ~
anak dia sekarang dah ada kapel . haaaa . hani rasa dia tak tahu kot anak dia bercinta dekat sekolah . kawan sekelas lagi~ hiiii :) dulu bukan main tak bagi tapi sekarang ? dulu anak kecik lagi , boleh laaa nak aturkan hidup dia . sekarang anak dah remaja . remaja kalau di halang makin jadi degil :) jangan cikgu kena tipu dengan anak cikgu sendiri sudah la ye :) 

p/s : jangan suka melihat kesengsaraan orang lain sebab suatu hari nanti kita akan merasainya juga . jika bukan orang itu yang membalas . ALLAH akan membalasnya . percayalah kepada hukum KARMA :)

wallpaper yang mendatangkan keinsafan diri . bacalah :)


ni ada kaitan sikit tentang menyakiti hati orang lain :)

dan akhir sekali . sebab itulah hani letak tajuk dia "Roda Sentiasa Berputar" yang berada di atas , janganlah berlagak , sombong dan memandang hina kepada orang di bawah . yang berada di bawah , janganlah rendah diri tapi berusahalah untuk menjadi seseorang yang berguna" . good luck :)

Sunday, July 15, 2012

Wahai Para Gadis


~✿..Wahai PARA GADIS, permudahkanlah NIKAH..usah impikan diri DIHIAS bagai puteri untuk DIPERTONTONKAN di pelamin indah..yang tanpa sedar menimbulkan FITNAH dan MURKA dari Penciptamu..Ittaqillahh (BERTAQWALAH kamu kepada Allah)..✿~

>>> PERKAHWINAN adalah ruang untuk kita MENYEMAI PAHALA dan menuju syurga tapi kadangkala kita tidak sedar, kita menjadikan ia RUANG untuk berbuat DOSA dan MENEMPAH NERAKA..♥♥

Thursday, July 12, 2012

Taubat Seorang Hamba - Irsyadee ft. Hafiz Hamidun

Taubat Seorang Hamba - Irsyadee ft. Hafiz Hamidun

(Part Hafiz)

Hati hiba mengenangkan dosa2 yg ku lakukan,
Oh Tuhan Maha Kuasa,
Terima taubat hamba berdosa...

(Part Irsyadee)

Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x.....
Taubatku ini.....

(Part Irsyadee)

Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,
Kerana hilang dari jalan menuju redhaMu ya Tuhan.

(Part Irsyadee)
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/i/irsyadee/taubat_seorang_hamba.html ]
Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x...
Taubatku ini...

(Part Hafiz)

Di hamparan ini ku meminta moga taubatku diterima...

(Part Irsyadee)

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x....
Taubatku ini...

(Part Hafiz)

Ku akui kelemahan ini,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah 3x..
Taubatku ini...


Menanti Di Barzakh - Far East (Lyrics)

Menanti Di Barzakh - Far East (Lyrics)

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap, 
Ku Meminta Dihidupkan Semula, 
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata, 

Perjalanan Rohku, 
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda, 
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh, 
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan, 
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah, 
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Susai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan x2
Tetapi Ia Sebenar Kejadian x2

Kembali Oh Kembli,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan x2
Kini Aku Merasakan x2
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan x2

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap, 
Ku Meminta Dihidupkan Semula, 
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,



Wednesday, July 11, 2012

Warkah Seseorang Yang Mahu Berubah



Assalamualaikum . hani nak share kisah dari iluvislam.com . bacalah

Nama saya E (bukan nama sebenar). Saya ini gadis biasa yang dapat belaian kasih sayang daripada kedua ibu bapa saya. Saya ada ramai kawan-kawan dan saya happy dengan hidup saya. Alhamdulillah. Walaupun saya bukan berasal daripada keluarga yang kaya, yang boleh dapat segala-galanya, tapi, cukup untuk saya bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan kepada saya.
Hmm, saya memang pakai tudung, dan, Alhamdulillah, apa yang wajib saya tunaikan. Tapi kadang-kadang itu, err... ada jugalah saya tergelincir. Saya tak terbangun untuk mengerjakan solat Subuh dan sebagainya.
Kadang-kadang, kalau setakat nak keluar pergi kedai beli santan, saya sarung sahaja T-shirtberlengan pendek. Nak senanglah kononnya. Kalau nak keluar dengan kawan-kawan untuk menonton wayang ke, baju kenalah fashionable, kan? Dalam kata lain, ketat dan jarang. Kadang-kadang saya pandang sebelah mata sahaja. Apalah sangat, kan? Waktu itu, saya fikir yang penting saya tak buka tudung.
Saya nak buat satu pengakuan. Saya pernah bercouple. Saya pernah ada boyfriend. Memang saya hanyut bercinta. Hanyut melayan perasaan. Saya memang sayang boyfriend saya itu. Sangat sayang.
Kalau dia tak text saya, saya sedih. kalau dia tak call, saya mula rindu. Teringat akan dia. Tulis status jiwang di Facebook, Twitter.
Kalau boleh, saya nak dia tahu yang dia amat bermakna buat saya. Bagi saya, saya nak jadi yang terbaik untuk dia. Pelbagai usaha saya lakukan untuk memastikan yang saya dapat jadi terbaik untuk dia. Saya tak nak orang lain jadi lebih baik daripada saya.
Memang pada mulanya, hubungan kami sangat "membahagiakan"'. Janji itu, janji ini. Janji untuk sehidup semati, janji untuk sama-sama hidup susah dan senang. Biasalah. Remaja.IDEALISTIC.
Pada hari lahir si dia, kalau boleh memang saya nak buat yang terbaik untuknya. Sanggup berhabis duit untuk buat surprise party buat si dia. Nama pun perempuan, kan? Memang kalau dah sayang orang, sayang sepenuh hati. Tambahan pula, saya memang susah nak sayang orang. Tapi kalau sekali saya sayang, saya memang sayang betul-betul. Betul apa yang orang kata, "Don't love too much, don't hope too much, because that too much will hurt you so much."
Setiap kali dia buat salah, cepat sahaja saya maafkan. Maklumlah, dah terlalu sayang. Memanglah sampai macam tu. Sampai semua kesalahan si dia saya pejam mata and saya fikir, biasalah, semua manusia buat kesalahan.
Masa sedang "bahagia" bercinta, ada jugalah kadangkala saya dengar orang cakap, couple itu haram. Ya! Saya faham apa itu haram. Saya faham apa hukumnya kalau kita buat juga. Tapi sebab sayang, saya pujuk diri saya, "Bukan kami buat benda bukan-bukan pun."
Saya juga pernah menonton rancangan Soal Asyraf di Astro Oasis dan topik pada waktu itu ialah "Cinta".  Apabila saya tahu pasal topik itu, mulalah saya excited! Tapi alih-alih, Imam Muda Asyraf kata couple itu haram. Again, saya ambil mudah perkara itu, sebab, sekali lagi, saya fikir, "Bukan kami buat apa-apa pun."
Saya tengok orang lain pun bercouple juga. Ramai lagi kawan-kawan saya yang bercouple. Oleh sebab itu, saya buat tak kisah. Adalah juga saya terbaca di Facebook yang cakap bercouple itu haram. Hmm, memang saya baca. Saya faham.
Sebelum ini, saya dah didedahkan dengan macam-macam statement yang mengatakan coupleitu haram. Tapi, biasalah, orang yang tengah syok bercinta, saya sanggup utamakan cinta saya untuk si dia daripada cinta saya untuk Dia.
Setiap kali saya text buah hati saya itu, confirm saya tunggu depan telefon. Angau! Credit habis banyak-banyak pun saya tak kisah. Yang penting saya dapat text dia. Yang penting, saya dapat dengar suara dia. Sweet ke? Bila saya cakap, "I love you," dan ada orang balas, "I love you more, baby." Ooh, memang! Ketika itu, bila dapat text seperti itu, senyum lebar sampai rasa nak menari-nari, lompat-lompat atas katil! SYOK HABIS! Memanglah. Cinta boleh membahagiakan tetapi, pada masa yang sama, cinta boleh membawa keburukan kalau kita tak jaga dengan betul.
Nak dijadikan cerita, pada suatu hari, dia cakap dia nak break upThere you go! Sayang sangat, janji sangat itu ini, berkorban macam-macam. Akhirnya?! Hah! Memang masa itu padan muka saya. Dia cakap dia nak freedom, dia tak bersedia untuk ada commitment. Dan saya pun tak pastilah kalau dia ada agenda lain.
Pada mulanya, saya agak tabah untuk menerima hakikat yang kami dah tak ada apa-apa. Tapi lama-kelamaan, saya rasa kehilangan. Sampai demam-demam masa itu. Penangan terhebat! Kalau saya duduk bersendirian, mesti saya akan menangis. Kadangkala, tiba-tiba teringat kenangan yang kami pernah ada dulu – memang menangislah!
Saya tak boleh dengar lagu-lagu yang pernah kami dedicate to each other dulu ... sewaktu zaman romantis bagai nak rak! Saya cuba jadi kuat, tapi saya tahu, saya sedar. semua yang terjadi pasti ada hikmahnya. Saya terjumpa ayat ni,
"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal itu tidak menyenangkan bagimu. Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(Surah Al-Baqarah, ayat 216)
Saya percaya ini adalah 'turning point' buat saya. Saya rasa Allah nak saya cari Dia balik selepas dah lama saya abaikan dia. Selepas semua benda yang terjadi, saya lalai. Saya lupa Dia. Waktu itu, memang saya rasa saya bodoh sangat. Bodoh kerana hanyut dengan cinta yang tak kekal. Sedangkan orang lain berlumba-lumba untuk mengejar cinta Allah. Tapi saya? Hanyut. Hanyut dengan keseronokan dunia. Keseronokan yang sementara.
Saya rasa bersalah. Bersalah dengan Allah. Bersalah dengan ibu bapa saya. Wang yang ibu bapa saya beri, saya bazirkan untuk top up kredit telefon, beli hadiah teman lelaki saya. Daripada situ, saya mula mencari cinta DIA. Cinta yang hakiki.
Langkah pertama saya, saya penuhkan hari-hari saya dengan aktiviti-aktiviti yang berfaedah. Saya mula sedar yang selama ini masa saya banyak dihabiskan untuk si dia. Kadang-kadang, saya sanggup korbankan masa tidur saya semata-mata untuk si dia.
Sememangnya pada masa itu, nafsu saya berjaya menjajah akal saya untuk bersikap kurang realistik dan jauh daripada kewarasan yang sepatutnya.  Tapi, saya bersyukur. Setidak-tidaknya, pengalaman itu mengajar saya erti cinta sebenar.
Kemudian, saya ambil langkah seterusnya dengan menyertai usrah di tempat saya belajar. Itu adalah pengalaman pertama saya menyertai usrah. Pada mulanya, saya agak takut. Saya tak tahu macam mana suasana suatu usrah itu. Saya tak tahu, dan selama ni, saya tak pernah nak ambil tahu.
Saya juga mula belajar baca buku agama. Rupa-rupanya, banyak lagi benda yang saya tak tahu. Banyak lagi benda yang saya ambil ringan. Banyak lagi benda yang saya rasa betul, tapi hakikatnya dalam Islam apa yang saya buat itu salah.
Pada suatu hari, ketika suatu sesi usrah, naqibah group usrah saya tanya kepada ahli-ahli usrah tentang 20 sifat Allah. Setiap orang dengan ceria menyatakan satu persatu 20 sifat Allah. Saya terkedu. Saya senyap. Saya akui, memang saya tak tahu. Pada masa itu, saya rasa sangat malu. Saya memang rasa diri saya sangat jahil.
Setelah pulang daripada sesi usrah itu, saya menangis! Saya menangis sebab saya baru sedar yang selama ini orang lain sedang berkejar-kejar mencari cinta Ilahi. Cuba untuk menjadi yang terbaik di sisi Allah. Tapi saya? Saya ambil ringan. Saya buat tak kisah. Saya terpengaruh dengan keseronokan dunia yang sementara. Tapi semua itu tak mematahkan semangat saya. Alhamdulillah, saya lagi bersemangat untuk terus mencari cinta Allah, cinta yang hakiki.
Kemudian, saya menyertai suatu camp keagamaan. Suatu perkara yang betul-betul terkesan di hati saya adalah, 90% daripada peserta-peserta program itu pakai tudung betul-betul mengikut apa yang digariskan dalam Islam. Tapi saya? Saya pakai tudung biasa-biasa, setakat untuk memenuhi syarat memakai tudung.
Ketika itu, saya memang rasa sangat rendah diri. Saya sangat kagum dengan gadis-gadis sebaya dengan saya yang betul-betul ada prinsip diri untuk mengikut al-Quran dan sunnah tanpa menghiraukan pendapat orang lain. Mereka tahu itu perkara yang betul. Mereka tak ambil kisah pandangan orang lain yang sering mengeluarkan statement orang yang bertudung labuh itu kolot dan sebagainya.
Saya sangat impressed. Alhamdulillah, itu merupakan satu semangat kepada saya untuk terus berusaha mencari cinta Ilahi. Saya nak! Saya nak jadi yang terbaik di sisi Dia, bukan terbaik di mata manusia tapi terbaik dalam pandangan Allah.
Saya bertekad. Saya nak jadi baik. Saya nak ikut jalan yang benar. Saya nak jadi penghuni syurga. Saya nak kebahagiaan yang hakiki di akhirat sana. Saya nak jadi insan yang mulia di sisi Allah. Saya nak jadi wanita yang solehah, semulia Asiah, sehebat Fatimah Az-Zahra. Yang penting, SAYA NAK BERUBAH.
Yang ikhlas,
E.

Monday, July 9, 2012

Ya ALLAH . Ku RINDU AYAH ku

Ya ALLAH ,
aku hanya hamba-Mu yang lemah ,
berdiri kaku menunaikan solat untuk-Mu ,
dahiku mencecah bumi menyembah diri-Mu .

Ya ALLAH ,
terlalu banyak dugaan yang kau turunkan untukku ,
terima kasih Ya ALLAH .
walaupun aku masih lalai dengan diri-Mu ,
tapi kau masih teringatkan diriku yang lemah ini .

Ya ALLAH ,
jujur aku katakan aku merindui AYAH ku ,
ingin sekali untuk aku bertemu dengan dirinya ,
ingin sekali ku peluk dan ku kucup tangan dan pipinya .

Ya ALLAH ,
kau jagakan dia di sana dengan sebaik mungkin ,
jagakan AYAH ku untuk aku dan IBU ku ,
aku terlalu sayangkan AYAH dan IBU ku .

Ya ALLAH ,
di saat aku melihat orang ramai mengerumuni ayah mereka ,
mereka mencium tangan AYAH mereka ,
bergurau senda dan bertukar tukar cerita ,
terasa diriku ada kekosongan . . . mana ayahku ?
ingin sekali aku merasakan kasih sayangnya untukku .

namun Ya ALLAH . . itu mustahil bagiku ,
dia kini di bawah perlindungan-Mu yang maha AGUNG ,
harus ku terima kenyataan ini ,
AYAH ku sudah jauh dari pangkuan ku :')

ABAH . . . . dengarlah rintihan kasih anakmu ,
rindu dan kasih ini terlalu menggunung untuk mu ,
Yassin ku sedekahkan agar kau sentiasa teringatkan anakmu ini ,
bertahanlah dan tunggu aku dan IBU di Firdausi :')

doakan kesejahteraan aku dan IBU ,
aku akan menjaga IBU sebaik mungkin ,
agar kita dapat bersama sama masuk ke Jannah ,
bagi meneruskan kahidupan di alam yang kekal abadi .

Salam Rindu dari Anakmu :
-Hani Suhaila-

Sunday, July 8, 2012

Santapan Minda


kalau kita BERUBAH untuk jadi baik kerana ALLAH , ALLAH akan hantar orang orang yang baik baik untuk bersama sama kita . tidak kira mereka lelaki mahupun perempuan :)

Saturday, July 7, 2012

Yang Sebenarnya Lelaki

Yang sebenarnya lelaki. 
Sekurang-kurangnya dia cuba.

Puisi oleh saudara Ahmad Saifuddin Yusof untuk lelaki yang mahu jadi sebenarnya lelaki:-

"Menadah, menyeru, berdoa
Saban malam berteleku memohon
Jauh di benak diri yang dalam
Berkerut menahan godaan
Nafsu menggangu justeru berpaling
Saban hari berjuang
Demi Tuhan, demi jiwa beriman
Kadang rebah bangun kembali
Tetap berjalan walau tempang
Tetap berjuang walau semakin ditentang
Hanya kerana Dia, bukan sesiapa
Demi Tuhan, tetap berjuang..."
---
"Subhanallah"

Mengapa Saya Bertudung Labuh ?


Assalamualaikum.

Entri express.
"Mengapa saya bertudung labuh?"
Easy, ada banyak kelebihannya:-

1. Bila kita cinta pada Allah, kita akan ikut suruhan Allah. Allah suruh kita patuh tutup aurat bila dah baligh. Jadi, pakai tudung labuh ni menepati saranan Allah. Bukan sahaja dapat tutup aurat, tapi Allah sayang juga.

2. Orang selalu kata, nampak macam panas sahaja pakai tudung labuh-labuh. Berlapis-lapis. Sebenarnya tidak. Bila ditanya pada para pemakai tudung labuh, mereka menjawab langsung tidak panas seperti yang disangkakan. Malahan, terasa nyaman sahaja dan cukup selesa. Mudah dipakai, ringkas, tidak perlu buang banyak masa pusing-pusing macam shawl dan pashmina.

3. Semestinya, bila kita ikut cakap Allah, Allah bagi kita pahala. Bila tutup aurat, dapat pahala tutup aurat. Bila tutup aurat dengan seikhlas hati pula, berlipat ganda pula ganjaran yang Allah bagi. Syurgalah akhirnya bila istiqamah, insyaAllah.

4. Sejuk mata memandang. Qurratu 'A'yun. Sejuk di mata dan di hati. Sekaligus label solehah tu ditampalkan sekali pada mereka yang bertudung labuh sempurna. Tidak hairan bila ada yang sampai labelkan sebagai ustazah. Mereka layak untuk itu. Sebab faham, agama Islam mesti tutup aurat. Faham ilmu agama. Jika dah faham ilmu agama, sampaikanlah. Baru real ustazah.

5. Bila dah tutup aurat, bukan sahaja sejuk di mata kita tapi juga menjaga maksiat mata. Menjaga mata lelaki dari bertambah dosa. Lelaki pun segan nak menatap dan memerhati orang yang mereka anggap solehah. InsyaAllah, lelaki jahat dan miang juga akan menafikan niat jahat mereka itu terhadap anda.

6. Ya. Siapa berani menidakkan kecantikan, keayuan, kejelitaan, kecomelan, kesopanan yang lebih terserlah bila memakai tudung labuh dan menutup aurat dengan sempurna? Ini bonus tambahan yang kamu dapat bila lakukan yang Allah suruh.

7. Ikut kata al-Quran bererti ikut syariat Allah. Syariat Allah pula ditaati oleh Rasulullah SAW dan perlu dipatuhi oleh seluruh umatnya. Bererti, kita bukan sahaja sudah ikut Allah, tapi ikut sunnah Nabi SAW. Tahniah.

8. Siapa kata hanya telekung solat sahaja boleh digunakan untuk bersolat. Tidak. Pakai tudung labuh, kemudian bahagian-bahagian lain tertutup dengan sempurna auratnya, maka boleh terus guna buat solat. Pastikan pakaian betul-betul suci dan bersih. Pakaian yang bersih tanda akhlak yang cantik.

9. Kita sentiasa mahu orang hormat kita. Tapi jika kita tak hormat diri kita dengan mendedahkan aurat, gedik, tidak jaga maruah, siapa akan hormat kita? Jadi, bertudung labuh ini boleh mendidik diri supaya lebih menghormati diri sendiri. Bila diri sendiri dah dihargai dan dihormati, nescaya orang sekeliling juga akan menghormati diri kita.

10. Seterusnya, menyihatkan badan. Dari segi kesihatan pula, boleh melindungi diri dari sinaran terik cahaya matahari yang boleh merosakkan kulit, menjaga warna kulit, mengelakkan dari debu dan kuman dan sebagainya. Anda lebih arif dari saya dari segi kedoktoran.

11. Malu itu bunga iman. Dengan menutup aurat dan bertudung labuh, bererti kamu masih ada rasa malu terhadap Allah. Malu terhadap diri sendiri, malu terhadap masyarakat sekeliling. Malahan malu dan bimbang Islam dimalukan kerana imej umat Islamnya yang gagal menjaga bab aurat.

12. Secara tak langsung, bertudung labuh dan berakhlak mulia insyaAllah menarik perhatian orang lain untuk mencintai Islam. Menjadi suatu cabang dakwah dengan perbuatan. Besarnya pahala bila niat untuk menyebarkan dakwah Islam kepada masyarakat sekeliling.

13. Mereka yang bertudung labuh, layak dijadikan isteri. Ciri-ciri yang sukar dicari di zaman penuh maksiat sekarang. Satu dalam seribu. Jika dia dah terbuka hati pakai tudung labuh, bererti dia mudah menerima nasihat agama. Orang yang mudah dan rela menerima nasihat agama adalah orang yang terbaik untuk dijadikan isteri.

14. Tanda-tanda dan amaran awal ke arah menjadi orang yang bertaqwa. Taqwa bermaksud takut pada Allah. Dia pakai kerana takutkan Allah, bererti dia sudah punya rasa taqwa dalam diri. Orang-orang bertaqwa disebut acapkali dalam al-Quran sebagai calon ahli Syurga.

15. Bukan nak tunjuk baik. Ya, bila kita pakai dengan ikhlas bermakna kita bukan nak menunjuk-nunjuk. Sebenarnya orang yang pakai tudung labuh ni, kebanyakannya nak berubah untuk jadi lebih baik. Salahkah untuk jadi orang baik? Tidak. Orang yang memperbaiki dirilah yang dinanti-nanti oleh Allah dan Rasulullah di akhirat untuk diberikan ganjaran Raudatul Jannah ( kebun-kebun Syurga ).

TUTUP atau BUNGKUS ?

Adakah Saudari-saudari sekalian TUTUP aurat atau BUNGKUS aurat?

Situasi 1:
Aisyah: Ahmad, cuba teka aku tengah BUNGKUS apa?
Ahmad: Alaaa, nasi lemak.
Aisyah: Aik? Mana kau tahu?
Ahmad: Aku nampak nasi terkeluar sikit tu. Lagipun aku tahu kau memang jual nasi lemak.
Aisyah: Ok2. Cuba teka nasi lemak ni banyak ke sikit?
Ahmad: Alaaa lagi senang. Mesti la banyak.
Aisyah: Hah? macam mana kau tahu ni?
Ahmad: Tengok bentuk & saiz la. BUNGKUSan besar, banyak. BUNGKUSan kecil, sikit. Haha kantoi.
Aisyah: Pandainya kau ni.
Ahmad: Bukan aku yang pndai, kau yang kurang pandai. Haha.
Aisyah: Ceh. Malas la soal.

Situasi 2:
Aisyah: Ahmad, cuba teka aku TUTUP ape dengan tudung saji ni?
Ahmad: Hmmm. Ikan goreng?
Aisyah: Salah.
Ahmad: Telur dadar?
Aisyah: Salah lagi.
Ahmad: Karipap?
Aisyah: Salah jugak.
Ahmad: Hemm,kosong kot?
Aisyah: Ish. Lagi la salah.
Ahmad: Habis tu ape? Mana la aku nak tahu ape yang kau TUTUP tu.
Aisyah: Nasi lemak laa. Cuba teka banyak ke sikit?
Ahmad: Ceh. Mana aku nak tahu nasi tu banyak ke sikit. Malas la jawab.
Perbezaan BUNGKUS dengan TUTUP adalah amat besar.
Maka pilihlah TUTUP.^_^

Friday, July 6, 2012

Si Tembam yang Ku Sayang



# SUPERDUPER COMEL :) #

Saya cubit pipi awak.
(ˇ▽ˇ)-c<ˇ_ˇ)

Awak pun tumbuk saya.
(¬_¬)-o)*з*)
...
Saya pun merajuk and menangis.
(TT.TT) (TT.TT)

Tapi awak baik, awak sanggup joget2 sebab nak pujuk saya balik.
~(‾▿‾~)(~‾▿‾)~ ƪ(˘⌣˘)┐ ƪ(˘⌣˘)ʃ ┌(˘⌣˘)ʃ

Then saya pun happy balik!
\(^.^)/ (^.^)V

Syurga CINTA


JODOH Dari ALLAH...
CINTA Berputik, Masuk MEMINANG & BERNIKAH...
Itulah SYURGA CINTA........

Wanita itu Aurat




Wanita adalah aurat, jika dia keluar dari rumah tanpa menutup aurat, syaitan akan menjadikannya indah, cantik, anggun dan menawan pada pandangan lelaki.. 

>>> Sebab itulah wanita di wajibkan menutup aurat.. (✿◠‿◠)

●●●●⊱●●⊱●●⊱●●⊱Sebar-sebarkan Semoga Bermanfaat ⊰●●⊰●●⊰●●●●
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY FRIENDSHIP

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

CLICK SAYA !

Copyright© All Right Reserved Hani Suhaila