CLICK SAYA !

Monday, June 30, 2014

Bye Melaka, Assalamualaikum Perak

Assalamualaikum, hai!

sebelum apa-apa, Hani nak ucapkan Salam Ramadan! selesai dah 1 Ramadan kita ye? Alhamdulillah. Hani nak pinjam ayat Aiman Azlan. "Make this Ramadan different!," haaa, semoga Ramadan kali ni akan jadi bulan penuh barakah dan mendidik kita menjadi Mukmin yang lebih kuat Imannya pada ALLAH. tapi Hani suka ingatkan diri, bukannya jadi baik pada bulan ni je tapi di bulan-bulan seterusnya. In Shaa ALLAH!


okay, straight to the point. macam yang Hani cerita dekat entry yang lepas 'Istikharah Terjawab'. In Shaa ALLAH esok (Isnin ; 30 June 2014) Hani akan bergerak ke Perak! dan hari Selasa ; 1 July 2014 Hani akan register dekat Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sultan Azlan Shah. Nurse To Be yo!

macam masa Hani pergi PLKN dengan study dekat Kolej Matrikulasi Johor. apa yang Hani harapkan tentulah doa-doa anda semua supaya Hani success dekat sana dan dapat room-mates/house-mates/dorm-mates/class-mates dan kawan-kawan yang baik, Soleh Solehah dan buat Hani jadi lagiiiii baik dan bertakwa di sana walaupun jauh daripada keluarga. kawan-kawan yang sudi ada masa susah dan senang. harap Hani dapat sesuaikan diri dengan cepat dannn pantas dekat sana dan kawan-kawan tak sombong tapi baik dan peramah. In Shaa ALLAH, aameennnn!

jumpa ni dekat Mr. Google. haha. comel :P

hmm perasaan yang sama masa nak pergi PLKN dengan KMJ. satu perasaan yang tak boleh disembunyikan, rasa TAKUT :( tapi tak apa, Izmil dengan mak kata jangan takut. fikirkan perkara-perkara yang menarik je! In Shaa ALLAH. dah dengar dah suara kawan-kawan, whatsapp, wechat yang cakap congrats, good luck and etc. thank you :)) hehe

"mak doakan kau lulus dengan cemerlang dekat sana! jodoh tu nombor 2 lah ye?," - MAK

amboi mak! haha, actually mak Hani mintak supaya Hani tak berjodoh dengan orang Utara sebab alasannya jauhhhh. tapi selalu cakap dekat mak "kalau dah kata orang Utara jugak, kena terima," mak diam. krik krik. haha. eh ni kenapa cakap pasal jodoh ni? entry ni entry sedih lah Hani! sebab nak tinggal kan Melaka, TV, World Cup, bantal, katil yang besar lagi selesa ni, makanan-makanan yang sedap, dan dan dan WiFi yang laju tahap cipanzi ni. hihi. 

tak lupa juga terpaksa jauh dengan mak oooo :'( tu tak dinafikan. dah siapkan dah tisu dalam handbag sebab tahu nanti lepas register, mak nak balik mesti menangis macam dekat PLKN even dekat matrik pun buat perangai ni. haha. In Shaa ALLAH semua akan baik je ye Hani. barang dah siap packing semua. ni sebelum tidur tu yang update sekejap. orang kata last messages before posting iye dak? hehe. oh ye! pergi Perak ni Hani tak bawak laptop dengan headphone. aduh sedihhhh. tak apa, balik raya nanti I'll bring you there, okay my dearrrr :))


hmmmmm rasanya tu je lah nak cerita. mata dah kabur kabur asap. penat! sehari suntuk mengemas barang. macam nak lari rumah bila tengok barang yang di packing kan tuuu. sebab masa nak pergi PLKN mak tolong. nak pergi matrik, Along yang tolong kemas. huahua, manja tahap cipanzi hehek. tapi kali ni kena kemas sendiri sebab mak busy dan Along tak balik, dia busy jugakkkk. huakkk. tak apa dah siap! Cik Hani berjaya mengemas barang dengan baik! yeay! perlu di banggai ye. peace peace. *apa aku mengarut?*

okay dah tak nak mengarut dah. semoga doa-doa anda semua yang baik baik tu mengiringi Hani dan keluarga. In Shaa ALLAH. Salam Ramadan! Puasa elok-elok ye. oh ye, Hani puasa di perantauan lagi tahun ni ish! haha. okay tu je.


*kenapa aku rasa entry ni macam over gedik je?*

bye, Assalamualaikum!

Sunday, June 22, 2014

Istikharah Terjawab

Assalamualaikum hai! *waving hand*

amboi beria cik Hani. macam happy semacam je? haaaa, happy bila ada berita berita baik yang datang menerjah. Alhamdulillah. sebenarnya Hani lepas interview kali kedua untuk Nurse under SPA. 2 Jun 2014 hari tu dah dapat result interview tu. Hani check je tup tup dapat! rasa macam 'aku mimpi ke?' haha. tapi relax, cool. bagi tahu mak, mak pun suka. tapi Hani confius gila. Hani lepasan matrikulasi nak ambil Diploma in Nursing. sedangkan Hani boleh further Degree. itu yang merunsingkan. either nak U-turn balik ambil Diploma atau terus melangkah ambil Degree. cuma result untuk Degree keluar bulan 8. memang ambil masa yang lama. pening.


seminggu lepas result interview keluar. Hani kena lapor diri untuk nurse tu 1 Julai 2014. makin rasa tak keruan. rasa macam 'awalnya??' tengok surat tawaran tu sampai, Hani baca dengan rasa tak sedap hati. pening. sayu. lepas tu tertidur dengan surat tawaran tu. haha. at the same time, Hani di panggil untuk interview Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Biologi dekat UiTM. makin tak keruan!

masa ni mak dengan adik-beradik dah tak nak ganggu Hani dah. dia tak bagi apa-apa pendapat sebab dia  tak nak pengaruhi keputusan Hani. tapi kawan-kawan sekelas masa sekolah dulu banyak datang bagi cadangan, bagi pencerahan. dari situ Hani tiba-tiba nak buat perbezaan antara Diploma dengan Degree ni, dan semak balik mana yang Hani lebih minat. Nurse atau Pendidik. Aqilah dengan Nahar (kawan sekelas 2012) bagi cadangan untuk buat pilihan sebaiknya. lepas tu Nahar pun kata "kau buat istikharah masa dalam keadaan yang sunyiiiiii dan kau rasa tenang. good luck,"  



malam tu malam pertama Hani buat istikharah. family semua dah tidur dan solat dalam gelap. ohh ye, Hani suka solat dalam gelap sebab rasanya akan lebih khusyuk dan hati rasa tenangggg je. cuba lah. hehe. sambung balik. mula-mula buat solat taubat dulu, lepas tu baru buat istikharah dan tidur. rasa dia tenang semacam. badan rasa macam disapa angin yang lembut dan mendamaikan je masa tidur. mula je tutup mata, hati Hani kata 'nurse'. hani nampak bayangan putih (bukan hantu ye! haha). bayangan putih dan hati makin kuat kata 'nurse'. esok pagi bangun rasa tenang. 

dan malam tu dalam pukul 10 malam. Hani call kawan yang sama matrik dulu, Hafiz. tanya pendapat dia. dia pun seakan-akan pening dan jawapan yang sama "istikharah lah, Hani,". malam tu Istikharah lagi. tapi disebabkan Hani tertidur sekejap, so Hani bangun dapat la buat Tahajjud. dan tidur balik. haaa kali ni Hani mimpi, ada orang panggil Hani dan suruh ambil nurse. tak nampak muka tapi suara dia macam lelaki. dia cuma kata "ambil nurse. ambil nurse," Hani diam je dalam mimpi tu. bila bangun. ohh malam ke dua, masih nurse. dan seterusnya malam ke tiga dan keempat. Hani buat lagi sebab rasa tak yakin. tapi malam ketiga dan keempat, tak nampak apa-apa. pening dah. keliru balik.


dan beberapa hari lepas tu keluar keputusan penempatan pelatih. Hani dapat dekat Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sultan Azlan Shah, Perak. tak tahu mana datangnya perasaan yang seronokkkk sangat! tiba-tiba rasa tak sabar nak pergi. rasa tak sabar nak study balik, nak minum coffee sebab nak study dan siapkan assignment macam dekat matrik sampai tension. haha. duduk diam-diam, tiba-tiba terlintas "ni sebenarnya jawapan istikharah ketiga dan keempat tu," rasa bersyukurrrr sangat!dan keputusan terus bulat! ambil nurse. Hani pujuk diri "tak bermakna kita langkah setapak ke belakang, kita kalah," "tak apa, dah ada diploma nanti, dah kerja..boleh sambung degree ye..,"

"nurse ni lagiiii banyak boleh bantu orang. kau nak pergi Syria dan negara-negara yang diperangi tu sebab nak tolong mereka kan? nak Syahid kan? jadi ni jalan sebenar. In Shaa ALLAH,"


to be honest, ambil masa juga nak pujuk hati sendiri dan shield kan dengan besi paling keras sekali supaya hati ni tak pandang kelulusan tapi pandang kemuliaan Dia. pujuk dan pujuk akhirnya jadi macam sekarang. ramai juga kakak-kakak dekat matrik tanya "betul ke Hani nak pusing balik?," "Hani yakin? tak nak tunggu UPU untuk further Degree?," "Hani dah fikir betul-betul?," "Diploma dik? tak rugi?," even Encik Nizam, HEP masa dekat KMJ pun agak terkejut bila tahu Hani nak ambil Diploma Kejururawatan. tapi Hani mampu jawab dengan penuh yakin dan tak rasa rendah diri bila kena pusing balik ambil Diploma. hehe. 

even mula-mula etika pemakaian tu agak mengganggu otak Hani ni. tudung perlu masuk dalam baju dan mula rasa segan macam mana nak berhadapan depan orang ramai. disebabkan etika pemakaian tu, Hani pergi tanya dekat kawan-kawan yang arif dan ada antara mereka dapatkan jawapan dari ustaz ustazah. jawapan yang positif, Alhamdulillah. dan Hani pun ada pergi hospital sebab nak tengok cara nurse berpakaian. haha. okay, not bad, masih boleh cover mana yang boleh di-cover. Alhamdulillah. semakin yakin!

dan jawapan akhir. saya BAKAL MISI. BAKAL JURURAWAT. Nurse-To-Be. Nurse yang akan mempertingkatkan kualiti Ummah. In Shaa ALLAH!

terima kasih dekat mak dan adik-beradik sebab bagi ruang untuk Hani berfikir sebaiknya. bagi peluang untuk Hani buat keputusan tanpa ada yang cuba meracuni fikiran. haha. terima kasih dekat ex-roommates KMJ, Maysa, Lala dengan Rabi sebab bagi support. terima kasih dekat ex-classmates 5 Science 2012 (Qila, Marina, Nahar, Shuhadaq) sebab bagi ruang untuk Hani kongsikan kekeliruan masa tu. haha. terima kasih dekat Azan sebab support even kena prank hari tu. hehe. sorry. peace! dan kawan-kawan yang datang membantu antara sedar atau tidak. Thank you, Thank you. semoga ALLAH membantu kalian yang meringankan beban Hani ni. hehe.

That's all guys. thanks for reading. My name is Hani. Miss Hani. Nurse-To-Be. haha :p
semoga Hani Suhaila menjadi Nurse yang berjaya. cita-cita semakin hampir. tiba-tiba teringat dulu pernah cakap dekat school-mate, Marina. Hani cakap "apa pun jadi, aku nak kerja dalam hospital! tapi bukan tukang cuci tandas," dan Marina gelak masa tu. masa berlalu dan ALLAH dah mula kabulkan permintaan tu. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Syukran ya ALLAH sebab angkat kata-kata Hani masa tu dan merealisasikannya dalam tempoh 2 tahun. 

Ahmad Ammar, aku semakin hampir mengikut jejak langkahmu.
(iklan)

Rabbi yassir wala tu'assir,
Rabbi tammim bi khair.
Ameennn Ya ALLAH


Salam Ukhuwah Fillah Abadan Abada.
bye, Assalamualaikum :))

Abang, doakan rumah tangga kita sampai ke syurga (Part 4)

Part 4
Aiman terpisat-pisat bangun. Kepalanya
seakan sakit. Sewaktu mata terbuka dia
terdengar suara orang yang hendak
masuk ke rumah. Matanya beralih ke
kiri. Ya Allah.
“sayang..” Aiman memangku Syahirah
yang lemah itu. Entah macam mana dia
boleh memegang pisau. Aiman
mencampakkan pisau itu.
“ha, ini tuan yang membunuhnya!”
terkejut Aiman tatkala anggota polis
masuk ke dalam rumahnya.
“bukan saya.”
“dah bawak dia. Cuba periksa nadi
mangsa.” Tangan Aiman bergari.
“bukan saya!..” Aiman terkejut melihat
abahnya juga turut di disitu.
“Abah! Bukan Aiman!!! Abah!!” anggota
polis itu membawa Aiman keluar
rumah. Abahnya hanya menggeleng
dengan air mata berlinangan.
“kalau kamu tak suka dia pun janganlah
sampai macam ni…” sayu abahnya
berbicara.
“bukan Aiman bah!!” Sewaktu keluar.
Memang dah ramai orang di luar
rumahnya. Aiman memandang abi,umi
dan alongnya.
“abi, bukan saya, umi!!” meronta-ronta
Aiman.
“sedangkan orang gila tak mengaku dia
gila, inikan kau yang waras nak
mengaku kau bunuh adik aku!” herdik
abang iparnya yang mata merah
mungkin sebab menangis. Aiman cuba
meronta.
“bukan saya! Abi!! Umi!! Percaya saya..”
“cepat bawa dia!” arah alongnya.
Ya Allah dugaan apa yang KAU berikan
ini. Ya Allah izinkan hamba dapat
berjumpa dengan isteri hamba. Ya
Allah…………. Semoga dia selamat. Air
mata Aiman jatuh tika pandangan
rumahnya makin hilang. Sayang… Bantu
hamba Ya Allah………
.
***************
Haji Amran melawat menantunya di
penjara.
“abi..percayalah saya..” Haji Amran
senyum.
“sabar Aiman, kebenaran akan
terungkap, bersabarlah..”
“abi, macam mana keadaan Syahirah?”
Haji Amran senyap. Air matanya
bergenang.
Sebak dadanya.
“abi kenapa dengan isteri saya?” Haji
Amran hanya senyap dan senyum
terpaksa.
“bersabarlah Aiman, berdoa banyak-
banyak. Doa itu senjata muslim
gunakan sebaik- baiknya.” Haji Amran
bangun dari kerusi itu.
“abi, jawab saya abi. Syahirah macam
mana?” mengalir air mata Aiman tatkala
ayah mertuanya tidak menjawab soalan.
“abi, kene pergi dah ni. banyak-
banyakkan bersabar. Ingat Allah
sentiasa. Assalammualaikum.” Haji
Amran terus keluar dari bilik itu. Lemah
lutut Aiman mendengar kata-kata
abinya itu.
Ya Allah, hamba tak kuat…..
.
*******************
“abang, cuba tengok kertas
yang saya tampal dekat
meja study saya itu..”
Aiman bangun dan menuju
ke meja tempat isterinya
melakukan kerja- kerja.
“cuba abang baca..”
Rasulullah saw. bersabda:
“Mukmin yang kuat lebih
baik dan lebih dicintai
oleh Allah daripada
Mukmin yang lemah.
Segala sesuatunya lebih
baik. Tampakanlah
terhadap hal-hal yang
bermanfaat bagimu dan
minta tolonglah kepada
Allah dan janganlah
engkau menjadi tak
berdaya.” (Muslim)
“Encik,saya nak sejadah dan tafsir Al-
Quran..” kata Aiman pada warden yang
menjaganya itu.
Alhamdulillah,sepanjang dia di penjara
itu. warden-warden di ditu berlembut
dengannya. Terima kasih Ya Allah, KAU
melindungi aku. Aiman membuat solat
sunnat. Selepas itu dia membaca Al-
Quran.
‘Al-Quran, the love letter
from Allah’ – isterimu.
Air matanya terus mengalir sewaktu
membaca ayat-ayat suci itu. Basah
tafsir itu dengan air matanya. Allah…
Belajar DIAM dari banyaknya BICARA
Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN
Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG
Belajar MENANGIS dari suatu
KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari
KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari
UJIAN Belajar REDHA dari satu
KETENTUAN.
.
***************
“Alhamdulillah.” Berulang-ulang ayat itu
keluar dari mulutnya. Haji Amran hanya
senyum melihat wajah menantunya itu.
“bebas juga saya abi..” kata Aiman.
“Alhamdulillah, Allah tunjuk
kekuasaanNYA dengan anggota polis
yang menemui kain yang menerkup
kamu itu dan dompet perompak yang
tercicir itu.” Aiman senyum. Terima
kasih Ya Allah.
“abi, jom jumpa Syahirah.” Bicara
Aiman ceria. Haji Amran tersentak. Dia
hanya mengangguk. Aiman duduk di
bahagian sebelah memandu. Abahnya
telah berangkat ke umrah, sebagai
tanda bersyukur Aiman tak bersalah.
Aiman hanya senyum sepanjang jalan.
Tak sabar hendak bertemu isterinya.
Rindu. Hampir sebulan dia tak bertemu.
Haji Amran berhenti di hospital.
Aiman terkejut. “abi, kenapa di sini?”
“turun dulu Aiman. Jom.” Ajak Haji
Amran.
Aiman hanya menuruti. Sewaktu tiba di
depan wad Aiman terkejut melihat
ramai orang. Dia merenung dari luar
sebuah bilik itu. Dia nampak abang
iparnya dah duduk menangis. Dia
nampak uminya tengah menangis. Dia
nampak doctor.
Perlahan Aiman melangkah ke arah bilik
itu.
“maaf, dia tak dapat di selamatkan.”
Lemah lutut Aiman dengar. Bukan.
Salah ni. Aiman menghampiri katil itu.
“barah hatinya dah kriktikal, effect. Dia
tak dapat nak survive. Bersabarlah.”
Kaki Aiman hampir di tepi katil itu. Ya
Allah… Air matanya cuba di tahan. Sakit!
Dia lihat Syahirah baring tenang di atas
katil itu. Aiman mengangkat sedikit
kepala isterinya itu dan di kucup dahi
isterinya lembut. Selepas itu, kakinya
sangat lemah.
Ya Allah beratnya ujian ni..
“TAK!!!!!” jerit Aiman dan terduduk. Dia
menangis. Haji Amran menenangkan
menantunya itu.
“sabar Aiman…bawa mengucap.”
“bukan Ira abi..bukan dia…” tangis
Aiman. Haji Amran mengusap bahu
Aiman.
“dah di tentukan ajalnya..” sebak Haji
Amran.
“tak…tak…bukan dia..” sayu Aiman
mengungkap. Sekali lagi dia
memandang wajah jenazah isterinya itu.
Sakit. Ya Allah sakitnya rasa ini. Sakit
sangat! Kenapa Ya Allah. Syahirah……….
Air mata lelakinya deras mengalir.
.
***************
“lagu apa?”
“tajuknya Cinta Kita
nyanyian Teuku Wisnu dan
Shireen Sungkar” Syahirah
mengambil mp3nya di
almari yang terletak di
ruang tamu itu juga.
Aiman hanya memerhati.
“ .. haa, nah..”dia
menghulurkan earphone
pada Aiman.
“hm, awak ambil satu..”
kata Aiman dan
menghulurkan sebelah lagi
pada isterinya.
“..er..kita dengar sesama..”
teragap-gagap Aiman.
“ok.” Ceria Syahirah
menyambut earphone itu.
Aiman menarik tangan
Syahirah agar duduk di
sebelahnya. Mudah untuk
dengar mp3 itu.
“Abang kita jadikan lagu
kita nak?” Aiman diam
seketika. Huh, lagu ni rasa
macam nak nangis je
Aiman dengar. Tak tahu
kenapa.
Hmmm.. kenapa harus begini…..
Aiman menutup buku agama yang di
bacanya itu. Buku itu di letak di sisi
katil. Pelipisnya di gosok. Ya Allah.
Sedar tak sedar hampir masuk setahun
setengah Syahirah pergi menemui Ilahi.
Sungguh, hampir 5 bulan dia cuba
kembali ke reality. Abah dan abinya
puas meredhakan hatinya. Puas mereka
menghantarnya berubat.Waktu itu,
hanya tuhan sahaja yang tahu bertapa
sedihnya dia kehilangan orang yang di
sayangi dalam sekelip mata. Benarlah,
ajal maut ketentuan tuhan.
Akhirnya, dia akur. Setiap hari tak
pernah dia lupa untuk membacakan
Yassin untuk isterinya. Isterinya yang
solehah. Inspirasi Hatinya. Aiman turun
dari katil dan keluar dari biliknya. Kini,
dia kembali tinggal bersama abah dan
mamanya di villa mereka.
“Aiman, nak pergi mana?” Dia senyum.
“ma..” Aiman menghampiri mamanya
dan di cium tangan wanita itu.
“nak keluar.”
“pergi mana malam-malam ni?” soal
abahnya pula. Aiman bersalaman
dengan abahnya pula.
“hm, pergi masjid. Aiman pergi dulu.
Assalammualaikum.”
“waalaikumsalam.”
.
*******************
Aiman meletakkan kereta sportnya di
hadapan masjid itu. Senyumnya terukir.
Dia keluar dari kereta. Kaki melangkah
masuk di pintu utama masjid. Setelah
berwudhuk. Aiman melakukan solat
sunnat masuk masjid. Setelah itu dia
melakukan solat sunnat taubat dan
solat sunnat yang lain. Selesai
melakukan solat dia membaca Al-Quran
pula.
“Assalammualaikum.” Sapa seorang
lelaki separuh umur. Aiman
memberhentikan bacaannya.
“waalaikumsalam.”
“anak musafir ke? Dah lewat malam ni.”
Aiman senyum. Dia tahu dah hampir 12
tengah malam.
“saya ingat nak tidur sinilah pak cik.”
“oh, kalau begitu pak cik balik dulu lah
ya.” Aiman mengangguk. Setelah hampir
satu juzuk Aiman baca matanya sudah
mahu terlelap. Aiman menyimpan
semula Al-Quran itu ke rak. Sejadah di
ambil untuk di jadikan bantal. Aiman
membaringkan badannya.
“Abang jangan lupa
sebelum tidur baca surah
Al-Mulk” pesan Syahirah.
“baik sayang.” Terdiam
Syahirah. Aiman senyum
je.
“lagi?”
“er..abang jangan lupa
baca doa tidur sebelum
tidur..”
Aiman menadah tangannya untuk
membaca doa tidur. Ya Allah, rindunya
hamba pada dia. Air mata Aiman
mengalir. Dia baring mengiring ke
kanan. Mata cuba di lelapkan. Tiba-tiba,
mata Aiman terpandang seseorang.
“Sayang..” Aiman bangun. Dia
menghampiri Syahirah yang senyum
memandangnya dengan siap
bertelekung.
“sayang..” Aiman menggenggam tangan
Syahirah.
“jangan tinggal abang lagi.” Tangan itu
di kucup. Syahirah hanya senyum dan
menarik tangan Aiman agar
mengikutinya.
***********************
Lemah lutut Dato Rahimi dan isterinya
sewaktu mendapat berita itu. Cepat
mereka bergegas ke masjid yang di
katakan pemanggil itu.
“tu lah Dato. Malam tadi saya jumpa dia
sebelum arwah meninggal. Dia kata nak
tidur masjid. Saya ya kan je lah. Tak
tahu pula saya yang ajalnya dah makin
tiba.” Sebak Dato Rahimi mendengar.
“terkejut saya pagi tadi melihat dia
tidur. Saya kejutkan dia untuk bangun
Subuh tapi tak bergerak-gerak, tu saya
suruh orang check nadi dia. Dia
menemui Ilahi.”
Mengalir air mata isteri Dato Rahimi. Ya
Allah, semoga roh anak kandung dan
menantunya di bawah rahmat-MU. Al-
Fatihah.
- TAMAT


PART 1

PART 2

PART 3

Abang, doakan rumah tangga kita sampai syurga (Part 3)

Part 3

“Aiman!! Kamu nak jadi apa ha ni!” tengking Dato Rahimi
merangkap abahnya. Aiman hanya tunduk. Sejak menjadi
suami Syahirah dia banyak sangat mendiamkan diri. Dia
tak banyak cakap.
Selepas pulang dari pondok agama hari dia tak cepat
marah atau melenting.
“kamu dengar tak ni?! hari tu kamu pergi mana? Kamu
buat hal lagi ya? ni akaun syarikat kenapa jatuh teruk ni!”
Dato Rahimi mencampak fail itu di meja pejabat Aiman.
“abah, ekonomi dekat sini buat masa ini tak stabil..”
Dato Rahimi memandang sinis anaknya. “bukan kamu joli
kan semua duit tu?”
“Abah..”
“dah! Abah tak tahu kamu buat macam mana, abah nak
kamu settle kan semua bil-bil ni! “ Tercengang Aiman
mana dia ada duit banyak tu.
“abah, saya tak da duit banyak tu.”
“abah tak peduli. Kamu buat apa yang patut!” Dato
Rahimi terus keluar dari pejabat itu. Terduduk Aiman. Ya
Allah…
tiba-tiba telefon Aiman berbunyi. Shahir. Ada apa abang
iparnya ini telefon.
“Assalammualaikum.” Lemah Aiman menjawab.
“waalaikumsalam, weh Aiman. Kau balik rumah kau
sekarang.!”
“er, kenapa along?”
“kau balik je!” Tersentap Aiman tatkala talian di matikan.
Tak tahu pula dia yang abang iparnya ini datang Kepala
Batas. Ada apa ya?
Aiman mengambil briefcasenya. Satu, satu masalah dia
dapat. Laju Aiman memandu kereta isterinya itu. Hari ini
Syahirah tak kerja cuti sekolah jadi dia pun cuti lah.
Syahirah seorang ustazah yang mengajar subjek Sirah.
Justeru, Syahirah menyuruhnya membawa kereta dia.
“Along.. tolonglah jangan buat kecoh dekat sini..” rayu
Syahirah.
“eh, kau diam lah dik..” Aiman melangkah masuk ke
rumah.
“Assalammualaikum.”
“hah, sampai pun kau..” Aiman menghulurkan tangan
untuk bersalam dengan abang iparnya tetapi lelaki itu
tidak melayannya. Aiman menarik kembali tangannya.
“kenapa along?”
“aku nak bawak Syahirah balik..” Sentap Aiman
mendengar. Matanya memandang Syahirah yang telah
pun berair mata.
“..ta..tapi kenapa?”
“kenapa kau tanya? Kau tahu tak? Aku pergi dapur, tak
ada makanan langsung! Macam mana kau sara adik aku
ha? Lepas tu, aku dengar syarikat kau dah muflis kan?!”
herdik Syahir. Sebak Aiman dengar.
“along tak boleh buat macam ni..”
“apa tak bolehnya! Tak akan kau nak adik aku sara kau
pulak! Aku ingatkan abi kahwinkan kau dengan dia kau
dah berubah rupanya hampeh je.”
“along,kenapa along cakap macam tu?” Syahirah yang
tadi berair mata membela Aiman.
“kau diam. Dah sekarang aku nak bawa dia balik dekat
rumah keluarga kami!” Syahir menarik tangan Syahirah.
Syahirah sedaya upaya menarik kembali tangannya.
“saya tak akan pergi! Tempat seorang isteri di sisi
suami!”
“hoi, Aiman. Baik kau izinkan. Tak akan kau nak biar isteri
kau ni mati kebulur.!” Marah Syahir lagi.
Ya Allah, tabahkan hati hamba. Habis satu masalah di
pejabat sekarang masalah isterinya pula. Betul juga apa
yang abang iparnya cakap. Dia nak bagi makan apa dekat
isterinya ini. Memang kali ini dia muflis tersangat!
“abang..tolong…” sayu Syahirah meminta pertolongan
Aiman.
“saya izin..” sebak.
“..saya izinkan awak balik.”
Terus Syahir menarik adiknya keluar. Air mata Aiman
jatuh juga. Mata di pejam.
“abang….” Teriak Syahirah sayu sempat menoleh Aiman
yang membelakanginya. Aiman terduduk. Ya Allah
beratnya dugaan-MU…
.
****************
Aiman baru selesai solat Maghrib. Sayu hatinya melihat
rumahnya itu sunyi. Memang dia tidak ke surau. Rasa nak
demam je. Puas dia memikirkan macam mana nak dapat
duit nak selesaikan bil-bil nya. Sedang dia termenung di
atas sejadah itu telefonnya berbunyi. Terus button hijau
di tekan tanpa melihat nama pemanggil. Aiman terkejut
mendengar esakkan di talian itu.
“awak..” Esakkan itu masih lagi berbunyi.
“Ira..awak..”
“sampai.. sampai hati abang..” Aiman senyap.
“saya buat macam ni agar awak senang…”
“tak ada istilah senang kalau saya kene tinggalkan abang
sorang- sorang lalui kepayahan.”
“awak tak faham..” sayu Aiman jawab. Suara serak
Syahirah berbicara lagi.
“abang… biarlah susah senang kita bersama.” Aiman
senyap.
“abang,tolonglah abang. Saya nak jadi isteri yang
solehah.” Aiman masih lagi senyap. Air matanya
mengalir. Terharu dengan kata-kata isterinya. Di saat
semua orang menyalahkannya tapi Syahirah tidak.
“abang…tolong jangan senyap macam ni.. saya bersalah
sangat ni..”
“sayang tak perlu rasa bersalah.” Terdiam Syahirah. Ya
Allah….
“abang, cuba tengok kertas yang saya tampal dekat meja
study saya itu..” Aiman bangun dan menuju ke meja
tempat isterinya melakukan kerja- kerja.
“cuba abang baca..”
Rasulullah saw. bersabda: “Mukmin yang kuat lebih
baik dan lebih dicintai oleh Allah daripada Mukmin
yang lemah. Segala sesuatunya lebih baik.
Tampakanlah terhadap hal-hal yang bermanfaat
bagimu dan minta tolonglah kepada Allah dan
janganlah engkau menjadi tak berdaya.” (Muslim)
Aiman beristigfar. Mata di pejamkan seketika.
“sayang..abang betul-betul tak kuat..” buat pertama
kalinya kalimah abang itu terluah juga.
“abang, tolonglah. Saya nak berada di samping abang
saat susah dan senang.”
“tapi abang tak kuat nak berhadapan dengan along dan
semua orang.” “abang, along hanya insan biasa. Abang
ada kuasa untuk membawa saya kembali.…” Aiman hanya
diam.
“istikharahlah abang, minta petunjuk-NYA….
Assalammualaikum.” Syahirah dah tak sanggup nak
berbicara lagi. Talian di matikan. Aiman menarik
nafasnya.
YA ALLAH…
.
***************
Nasihat Nabi s.a.w kepada Ali r.a Wahai Ali, bagi
orang ‘ALIM itu ada 3 tanda-tandanya:
1) Jujur dalam berkata-kata.
2) Menjauhi segala yang haram.
3) Merendahkan diri.
Wahai Ali, bagi orang yang JUJUR itu ada 3 tanda-
tandanya:
1) Merahsiakan ibadahnya
2) Merahsiakan sedekahnya.
3) Merahsiakan ujian yang menimpanya.
Wahai Ali, bagi orang yang TAKWA itu ada 3 tanda-
tandanya:
1) Takut berlaku dusta dan keji.
2) Menjauhi kejahatan.
3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam
keharaman.
Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda-
tandanya:
1) Mengawasi dirinya.
2) Menghisab dirinya.
3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.
.
“Assalammualaikum..” Aiman menoleh.
“waalaikumsalam, eh ustaz.” Mereka bersalaman. Ustaz
itu senyum.
“baca artikel apa itu?”
“Nasihat Rasulullah pada Ali.”
“oh, Alhamdulillah. Dari tadi ustaz nampak kamu duduk
sini. Tak balik?” Aiman senyum.
“tenang duduk dekat masjid ni.”
“Dah nak masuk Maghrib ni, isteri kamu tak ikut?” Aiman
sentap.
“hm,dia balik kampung.”
“oh..eh, ustaz nak pergi toilet sekejap. Kamu bacalah
buku ini dulu.”
Aiman menyambut lembut buku nota kecil itu. Tangannya
menyelak muka surat pertama.
Yakin pada Allah bukanlah mengharap terkabulnya
segala harapan, Yakin pada Allah adalah meletakkan
keredhaan pada ketentuan-Nya, Rasa bahagia dengan
ujian walaupun perit, Air mata yg menitis terasa
bernilai buat menyiram api neraka, Indahnya tarbiah
Allah,tersiram rahmat dan hikmah, Diuji kita sebagai
tanda sayang-Nya….
Terkedu Aiman. Ya Allah… Telah dua hari dia tidak
berjumpa dengan isterinya. Tipu kalau dia kata dia tak
rindu pada wanita yang banyak mengubah hidupnya itu.
Memang perit sangat dia rasa. Urusan syarikat pula
berkerja keras dia agar dapat projek untuk membayar
semua bil-bil syarikatnya. Abah memang dah tak nak
tolongnya. Yelah, dulu banyak kali abah tolong, tapi dia
yang mensia-siakan. Tapi itu dulu… sekarang lain…
.
Assalammualaikum, abang dah makan? – Syahirah.
Aiman membaca message itu dan senyum. Dia tahu
Syahirah tidak mahu bercakap voice to voice dengannya.
Merajuk tapi still tanya khabar melalui pesanan ringkas
(sms). Comel je isterinya itu merajuk.
Waalaikumussalam, Alhamdulillah sudah. – Aiman
Lepas beberapa minit.
Syarikat abang dah okay? – Syahirah.
Doakanlah ada projek yang masuk. – Aiman
Solat Dhuha lah abang. Solat itu membuka rezeki.
insyaALLAH, kalau kita sabar berdoa dan berusaha
Allah akan tolong. – Syahirah.
Aiman senyum membaca message itu.
insyaALLAH. – Aiman
.
**********************
“Assalammualaikum, abi.” Aiman menelefon ayah
mertuanya, Haji Amran.
“waalaikumsalam. Aiman, kenapa ni?” nada risau.
“abi,saya… saya..” tak terluah oleh kata-kata.
“Aiman, abi faham. Sekarang kamu buka email kamu. Abi
ada hantar satu video. Kamu hayati dan kamu fikir lah
baik-baik. Bersabar ya Aiman.”
“terima kasih abi.” Selepas salam berbalas. Talian di
matikan. Syukur,abinya seorang yang memahami. Aiman
membuka emailnya. Abinya agak moden kerana seorang
dekan di sebuah university terkemuka di tanah air.
Wajarlah, alongnya tak mahu adiknya Syahirah itu hidup
melarat.
Matanya tertala pada email versi video itu. kamu hayati
dan kamu renung2kan lah. Kesian, abi tengok Syahirah.
Dia sangat memerlukan kamu. Air matanya jatuh lagi saat
melihat video itu. Sungguh, dia hampir melepaskan
tanggungjawabnya sebagai seorang suami.
Astarfiruallahalazim.
.
***********************
Erat Syahirah memeluk suaminya saat Aiman masuk ke
dalam rumah abinya tadi. Haji Amran hanya senyum
melihat mereka.
“abang please.. jangan tinggalkan saya lagi..” esak
Syahirah. Aiman yang terkedu itu mengesat air mata
Syahirah.
“shhtt, abang dah datang ni. jangan nangis lagi ya.” mata
mereka bertentangan. Syahirah mengangguk dan
memandang abi dan uminya.
“jaga dia baik-baik Aiman.” Pesan Hj. Amran.
“terima kasih abi, umi..” sayu sahaja Aiman bercakap.
Teringat nasihat abinya itu. Mujur alongnya ada
conference dekat Seoul, Korea. Tak perlu dia berdebat
dengan alongnya itu. Terima kasih Ya Allah, KAU
permudahkan urusan ini.
“kami balik dulu abi, umi.” Aiman bersalaman dengan
kedua mertuanya itu di turuti Syahirah.
“Assalammualaikum.”
“waalaikumsalam.”
.
“saya sayang abang.” Luah Syahirah sewaktu mereka
dalam kereta perjalanan untuk pulang ke rumah. Aiman
yang tengah memandu itu senyum.
“saya pun sayang awak juga.” Syahirah senyum senang.
“Ira…” panggil Aiman.
“ya?” Syahirah memandang suaminya yang tengah
memandu itu. Aiman diam sekejap.
“thanks.”
“thanks untuk apa?”
“sebab awak saya dah banyak berubah.” Syahirah ketawa
kecil.
“bukan saya lah tapi Allah. Allah yang ketuk pintu hati
abang.”
“tapi kalau abang tak jumpa inspirasi hati abang ni,
abang tak berubah..” kata Aiman. Syahirah senyum.
“saya hanya pengantara je. Semua itu telah tertulis di
Luh Mahfuz.” Aiman mengangguk dengan mata yang
masih lagi focus memandu.
“thanks lagi sekali.”
Dahi Syahirah berkerut. “untuk apa pula?”
“settlekan bil-bil syarikat tu..”
“kita suami isteri kene saling membantu.”
“mana Ira dapat wang banyak macam itu?” Syahirah
senyap. Sebenarnya itu wang yang di kumpul sebelum
kahwin lagi untuk dia menunaikan haji dan untuk kos
perubatan barah hatinya yang dia rahsiakan daripada
abi,umi dan along . Dia bersyukur Allah beri penyakit itu,
dia rasa beruntung kerana dia akan sentiasa mengingati
mati dan bertaubat atas setiap kesalahannya. Biarlah,
hanya dia dan Allah yang tahu derita bahagia ini. Aiman
memandang Syahirah sekilas.
“sayang..mana awak dapat wang banyak macam itu?”
Syahirah terkelu.
“hm,rezeki Allah.”
“dari mana? Tak akan turun dari langit kot?” soal Aiman
lembut.
“abang, jom kita makan dekat restoran tu, lapar pula
rasanya.” Syahirah menunjuk ke arah sebuah retoran di
sebelah kiri itu. Aiman terus lupa apa yang dia soal tadi.
Kereta di belokkan. Sewaktu makan di restoran itu
mereka bertukar cerita dan ketawa.
.
Tiba-tiba , Syahirah terbatuk. Aiman terkejut. Syahirah
terkejut tangannya berdarah selepas dia menutup mulut
tadi. Aiman terus menerpa ke arahnya.
“awak.” Terkelu lidah Aiman sewaktu melihat darah itu.
Syahirah senyum.
“biasalah ni, panas tu yang berdarah tekak tu.”
“kita pergi klinik.” Syahirah dah pening.
“tak apa. Ni panas ni. Dah biasa.”
“no… nampak serious ni.” ujar Aiman yang melutut di sisi
Syahirah yang duduk di kerusi itu. Syahirah ketawa
perlahan yang di buat-buat.
“abang ni, panas je lah ni. saya nak pergi toilet jap.”
Sedaya upaya Syahirah cuba melangkah. Kepalanya tiba-
tiba berdenyut. Sakitnya Ya Allah. Aiman tak tahu nak
buat apa. Hanya dengan pandangan dia menghantar
isterinya itu.
Sebak tiba-tiba hatinya. Ya Allah, semoga semuanya baik-
baik sahaja.
.
*********************
“abang, bangun..” Syahirah menggerakkan Aiman di
sebelahnya.
“..Encik Aiman, bangun..” kejut Syahirah lagi. Kenapa tak
bergerak ni. Kuat Syahirah menggerakkan Aiman lagi.
“abang….abang.. bangun…” Aiman membuka matanya
perlahan-lahan.
“hmm, kenapa sayang?”
“abang, jom buat qiamullai berjemaah. Kita tak pernah
qiamullai berjemaah.” Aiman duduk menghadap
Syahirah.
“dah pukul berapa?”
“hmm, 4.30 pagi.”
“jom.” Ajak Aiman. Kini, dia telah yakin untuk menjadi
imam tidak sia-sia dia ke pondok agama hari itu.
“..sayang ambil wudhuk dulu..”
“okay.”
.
Sebelum turun dari katil sempat Syahirah mencium pipi
Aiman. Terkejut juga Aiman.
“mimpi ke reliti ni?” seloroh Aiman dan memegang
pipinya yang di cium tadi. Syahirah hanya ketawa halus
dan masuk ke bilik air. Selesai berqiamullai dan
membaca doa Aiman bersalaman dengan Syahirah.
“abang,saya nak minta maaf kalau saya ada terkasar
bahasa dan menyakitkan hati abang.” Seperti biasa
Syahirah akan sentiasa memohon kemaafan pada
suaminya selepas solat.
“..halalkan semua makan minum.” Aiman menarik
Syahirah dalam pelukkannya.
“abang pun nak minta maaf tersalah kata dan
menyakitkan hati awak. Abang, minta halal juga
semuanya ya.” dahi isterinya di cium.
“Allah makbulkan doa saya untuk dapat suami yang
soleh.” Kata Syahirah dan senyum. Aiman hanya senyum.
“hm, nak ikut abang Subuh dekat surau tak?” Syahirah
geleng.
“boleh ea abang. Saya nak sembahyang dekat rumah je.
Letihlah.” Aiman mengangguk.
“oklah. Nanti abang belikan sarapan.”
“okay, saaaaayang abang !” lirih Syahirah dan senyum.
“sayang awak juga.”
.
*********************
Aiman memasukkan keretanya ke dalam porch rumah
selepas pulang dari surau. Sebelum keluar dia
mengambil plastik yang mengandungi dua bungkus nasi
lemak. Aiman keluar dari kereta.
PRRRANGGGGG!!!!!!!!
Terkejut Aiman mendengar pinggan pecah. Terus dia
berlari masuk ke rumah. Aiman ternampak kelibat dua
orang berbaju hitam dan bertopeng. Pantas dia cuba
mengejar dua makhluk yang pecah masuk rumahnya itu.
Dia berlari ke dapur.
Terkejut Aiman sewaktu dia ke dapur. Darah
berlimpahan. Isterinya.
“Sayang !!!!” jerit Aiman melihat Syahirah yang menahan
sakit akibat di tikam dengan pisau. Aiman cuba mencari
dua orang kelibat tadi, tapi malangnya ada orang telah
menerkup mulutnya dengan kain yang mengandungi
bahan kimia yang membuatkan Aiman tidak bernafas dan
pengsan


PART 1

PART 2

PART 4

Abang, doakan rumah tangga kita sampai syurga (Part 2)

Part 2

Aiman duduk di birai katil dengan mata memandang
Syahirah yang tengah mengemas bajunya ke dalam
bagasi.
“lamanya abang pergi..” Aiman tersedar.
“hmm,seminggu je.”
Ya,dia kata dengan Syahirah ada urusan kerja sebenarnya
dia mahu ke pondok agama untuk belajar agama dengan
ustaz yang dia jumpa sewaktu di surau kelmarin.
Rasanya dia perlu berubah. Sampai bila dia nak mengelak
untuk menjadi imam dalam keluarganya. Sampai bila dia
nak terus jahil. Sampai bila dia nak membiarkan isterinya
keseorangan tanpa bimbingan seorang suami. Sampai
bila dia nak terus hipoktrik mengikut Syahirah ke surau
tetapi tak tahu apa-apa. Sudah tiba waktunya dia
berubah.!
“seminggu tu lama tauu..” lirih Syahirah.
“pejam celik- pejam celik sekejap je tu..”
“kalau pejam tak celik- celik?” tersentak Aiman apabila
mendengar ucapan isterinya itu. Sudah, rasa berat pula
dia nak tinggalkan si Syahirah ni. Aiman memandang
Syahirah.
“apa awak cakap ni..” lembut dan ada nada risau di situ.
Syahirah ketawa halus. “gurau je lah. Abang ni cepat
betul sentap.”
Aiman diam. “tak yah lah kemas beriya-iya. Nanti yang
lain saya kemas.”
Isterinya tarik muncung. “tak mau lah, nanti kurang
pahala.”
.
*************************.
Sudah dua hari Aiman di pondok agama itu. Memang air
matanya di situ asyik mengalir sahaja. Teringat dosa
lampau yang pernah di buat. Ya Allah… banyaknya dosa
hamba. Selesai solat berjemaah dengan rakan-rakan di
pondok, dia menelefon isterinya. Salam berbalas.
“awak sihat?” Aiman duduk di tangga surau papan itu.
Syahirah bersuara riang. “Alhamdulillah sihat. Abang
tak rindu saya ke? Dah masuk hari kedua baru nak call?
Abang tahu tak saya bosan duduk rumah sorang-sorang?
Saya dah dua hari tak sembahyang jemaah tau? ” Aiman
hanya senyum mendengar coleteh si isteri.
“..ha, lagi satu abah kata abang mana ada kerja luar,
baik abang cakap abang pergi mana?” tiba-tiba suara
Syahirah bertukar sebak. “..saya tahu,saya bukan sapa-
sapa dekat abang, tapi tak patut abang tipu saya..” air
mata Syahirah mengalir.
Aiman terdiam. Syahirah juga diam. Terkejut Aiman tiba-
tiba terdengar esakkan.
“awak nangis ke?” Diam lagi.
“awak, saya…”
Syahirah memintas. “tak apa. Saya faham.” Air matanya
di seka.
“ abang sihat tak?”
“Alhamdulillah sihat.” Diam.
“Abang jangan lupa sebelum tidur baca surah Al-Mulk”
pesan Syahirah.
“baik sayang.” Terdiam Syahirah.
Aiman senyum je. “lagi?”
“er..abang jangan lupa baca doa tidur sebelum tidur..”
Aiman ketawa.
“next?”
“..kalau terjaga pukul dua tiga pagi, solat tahajut..”
Aiman hanya mengangguk.
“lagi?”
“..selalu beristigfar”
“okay. Lagi?”
“..ingat Allah dalam setiap perbuatan.”
“alright, next?”
“sentiasa berselawat.”
“okay.”
“abang ni last.”
“apa dia tu?” soal Aiman lembut.
“doakan rumah tangga kita sampai syurga.” Aiman
senyap sekejap.
“sure.”
.
*********************
Dari jauh Aiman telah nampak senyuman isterinya di
hadapan pintu. Selesai membayar tambang teksi Aiman
mengheret bagasi berodanya. Syahirah telah pun keluar
menyambutnya siap bertudung. Mereka bersalaman.
“Assalammualaikum, awak.” Sapa Aiman.
“waalaikumsalam, abang.” Nada ceria. Syahirah
bersalaman dengan Aiman. Terpegun juga dia melihat
Aiman yang hanya bert-shirt kolar dan berseluar slack
serta berkopiah (mungkin Aiman tak perasan).
Wajah Aiman seolah ada sinar keimanan. Sangat tenang!
Aiman perasan isterinya memerhatikannya.
“er,,awak pandang apa?” Syahirah tersentak.
“eh, tak.. abang nampak lain.”
“apa yang lain?” Aiman memandang dirinya dan baru
perasan akan kopiah di kepalanya.
“oh..” jawab Aiman dan menarik kopiahnya.
“jom masuk.” Mereka beriringan ke ruang tamu. Aiman
telah pun duduk di sofa sementara Syahirah pergi
membuat air di dapur. Mata Aiman menebar ke seluruh
ruang tamu. Kemas dan bersih.
.
Walaupun rumah itu kecil tetapi sangat selesa. Entah.
Dulu tinggal dekat villa abah tak pernah rasa selesa dan
tenang.
“abang nah..” lembut Syahirah menghulurkan gelas itu
pada suaminya.
Aiman menyambut. “thanks.”
“abang, nak tahu tak?” dia duduk bawah melutut depan
Aiman yang duduk di sofa itu.
“hmm?” Aiman merenung Syahirah. Dia sudah faham
dengan sikap Syahirah yang peramah dan banyak cakap
ini. Kadang-kadang macam budak-budak.
“ada sinetron baru tau.” Berkerut dahi Aiman.
“oh, apa benda tu?”
“apalah abang ni. itu cerita drama bersiri
Indonesia. Tajuknya cinta fitri .”
“oh..” gelas di letak di atas meja.
“kenapa dengan cerita tu?”
“best.” Syahirah senyum hingga nampak lesung pipitnya.
Comel!
Walaupun penat Aiman masih lagi melayan. “ apa yang
best?”
“lagu.”
Ek.. “oh.. jalan cerita tak best.?” sungguh, ini baru
pertama kali dalam hidup Aiman berbual mengenai
drama Indonesia.
“best jugak tapi sedih.”
“kenapa?”
“entah. Abang nak dengar lagu tema cerita tu.?”
“lagu apa?”
“tajuknya Cinta Kita nyanyian Teuku Wisnu dan Shireen
Sungkar” Syahirah mengambil mp3nya di almari yang
terletak di ruang tamu itu juga.
Aiman hanya memerhati.
“ .. haa, nah..” dia menghulurkan earphone pada Aiman.
“hm, awak ambil satu..” kata Aiman dan menghulurkan
sebelah lagi pada isterinya. “..er..kita dengar sesama..”
teragap-gagap Aiman. “ok.”.
( klik butang play pada player diatas )
Ceria Syahirah menyambut earphone itu. Aiman menarik
tangan Syahirah agar duduk di sebelahnya. Mudah untuk
dengar mp3 itu.
- Inilah aku apa adanya Yang ingin membuatmu
bahagia Maafkan bila ku tak sempurna Sesempurna
cintaku padamu -
“saya baru download tadi..” Syahirah senyum. Aiman
turut senyum.
Sungguh dia tak pernah buat benda luar alam untuk
melayan lagu dari seberang. Ini cintaku apa adanya Yang
ingin selalu di sampingmu Ku tahu semua tiada yg
sempurna Di bawah kolong langit ini
“Abang kita jadikan lagu kita nak?” Aiman diam seketika.
Huh, lagu ni rasa macam nak nangis je Aiman dengar.
Tak tahu kenapa.
“hmmm.”
- Jalan kita masih panjang Ku ingin kau selalu disini
Biar cinta kita tumbuh harum mewangi Dan dunia
menjadi saksinya Untuk apa kita membuang-buang
waktu Dengan kata kata perpisahan -
Kedua-dua mereka melayan perasaan dengan lagu itu.
Tanpa di sedari Aiman telah melatakkan tangannya di
bahu sofa dan spontan menarik isterinya ke dalam
pelukkannya. Khusyuk melayan lagu.
- Demi cinta kita aku akan menjaga Cinta kita yg telah
kita bina Walau hari terus berganti hari lagi Cinta kita
abadi selamanya… -
.
.
Aiman tersentak apabila terdengar azan. Pantas dia
menarik earphone itu. Dia menoleh ke kiri. Syahirah dah
tidur.
“eeerr.. awak…” Aiman cuba mengejutkan isterinya lagi.
“awak…bangun. Dah azan Asar ni..” Syahirah bangun
dengan mengosok matanya.
“abang saya ABC la. Abang solat lah..” Aiman pelik. Apa
benda pula dia nak ABC ni.
“awak, dah Asar. Kalau nak makan ABC jap lagi kita
keluar.” Syahirah memandang Aiman.
“Allah Bagi Cuti. Sakit perempuan.” Aiman teragak-agak.
“oh.. haa. Okay. Saya solat dulu.”
Aiman telah pun bangun untuk menuju ke bilik.
“abang.”
Langkah Aiman mati. Dia menoleh.
“doakan rumah tangga kita sampai syurga.” Syahirah
senyum dan gaya menadah tangan.
“sure.”
.
***********************
“abang, saya nak cari buku masak..” Aiman hanya
mengangguk dengan tangannya yang ada dua beg kertas
barang yang dia beli dan Syahirah beli tadi.
“..nanti jumpa abang dekat kaunter lah.” Kata Syahirah
lagi dan terus berlalu. Aiman hanya senyum dan
menghantar dengan pandangan mata. Aiman berjalan ke
buku-buku Islamik. Terdetik hatinya tafsir Al-Quran.
Aiman pergi ke kaunter pertanyaan dalam kedai buku itu.
“ada boleh saya bantu encik?”
“hm, ada tafsir tak? Hmm..tafsir Al-Quran?”
“maaf encik tiada stok.” Aiman senyum paksa.
“okay. Thanks.” Kenapa tiba-tiba rasa sebak ni.
Tiba-tiba, Syahirah datang.
“ abang tak beli apa-apa?”
“tak. Awak dah jumpa buku?” Syahirah senyum dan
menunjukkan buku itu pada Aiman.
“tadaaa… nanti kita try dekat rumah ok?”
“okay.” Aiman membayar buku itu. Sewaktu mereka telah
keluar dari kedai buku itu. Pekerja kedai buku itu
berbisik.
“wah, romantiknya mereka!”
“tahu tak apa. untungkan wanita itu dapat suami yang
punya lah handsome dan baik!”
“mana kau tahu baik?”
“tadi dia nak beli tafsir Al-Quran.”
“oh, memang padanlah. Perempuan itu pun alim je.”
“sweet kan. Suami dia just pakai t-shirt berkolar dan
seluar slack, isterinya just pakai baju kurung dengan
tudung labuh. Baju dorang warna match. Jalan pegang
tangan”
“superb! Romantic!”
“kan Allah S.W.T telah berfirman, “Perempuan yang jahat
untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk
perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki
yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang
baik.” (an-Nur’:26)
“betul-betul.”
.
*************************
Aiman sibuk membuat kerjanya di ruang tamu. Lama dia
bercuti selepas pergi ke pondok hari itu. Justeru, banyak
kerja yang perlu di lakukan.
“abang..” sapa Syahirah manja.
Aiman senyum. “kenapa?”
“nah..” Syahirah menunjukkan sesuatu pada Aiman.
Aiman mengambil dan berfikir.
“birthday saya rasanya belum lagi..”
“abang buka lah dulu. Saya dah ngantok. Jangan tidur
lewat-lewat tau. Nanti dah masuk bilik tolong
perlahankan air-cond. Nite abang. Assalammualaikum.”
Syahirah nampak penat. Mana tidaknya sehari suntuk
berjalan.
Setelah Syahirah masuk ke bilik. Perlahan-lahan Aiman
membuka balutan itu.
“subhanaALLAH, tafsir Al-Quran..” terasa macam nak
mengalir air mata Aiman.
‘Al-Quran, the love letter from Allah’ – isterimu.
Aiman turn off laptopnya. Kertas-kertas yang bertaburan
di perkemaskan. Setelah selesai berkemas bahan-bahan
kerjanya Aiman mengambil tafsir itu dan masuk ke bilik.
Samar-samar. Hanya lampu di sisi katil sahaja yang
menyala. Dia lihat Syahirah sudah lena tidur.
Mungkin penat sangat. Aiman senyum. Dia meletakkan
tafsir itu di atas meja make-up. Seluar di lipat. Aiman
menuju ke tandas. Dia perlu melakukan sujud syukur
kerana dia memang beriya-iya hendakkan tafsir Al-Quran
itu. sewaktu pekerja kedai itu mengatakan sudah habis
stok dia seakan kecewa teramat, entah. Tidak tahu
kenapa perasaan itu timbul. Sungguhlah kemanisan iman
itu sungguh manis.


PART 1

PART 3

Abang, doakan rumah tangga kita sampai syurga (Part 1)

Part 1

Dia duduk menghadap laptop di hadapannya.
Langsung tidak menghiraukan si dia yg tengah
menonton televisyen - ceramah bersama Ustaz Azhar
Idrus . Siaran astro OASIS itu telah pun bertukar kpd
Indahnya Iman yg bermaksud akan masuk waktu
solat.
Tiba², si dia bangun & memandang dia yg tengah
khusyuk membelek laptop di hadapan.
❝Abang, maghrib dah nak masuk. Kita jemaah ya. ❞ Si
dia yg duduk di hadapan laptop itu senyap.
Tersentak sebenarnya. Mana pernah solat. Nak jadi
imam?
Huh, lawak antarabangsa betul. Macam mana dia
boleh kahwin dgn ustazah ini pun tak tahu lah. Salah
abahlah ni, pandai² nak tentukan jodoh orang. Cari
yg stok tudung labuh pulak tu.
Okay, salah aku juga sebab pergi teguk kencing
syaitan tu sapa suruh. Okay, salah aku lagi, angkut
entah mana ² perempuan utk hiburan. Okay, salah
lagi sebab selalu je aku balik lepas subuh sebab pergi
kelab & balik mabuk. Okay, salah aku lagi, duit
syarikat abah habis aku joli kan. Banyaknya salah
aku.
Jadinya, abah kahwinkan aku dgn Siti Syahirah binti
Hj. Amran ni. Bukan itu je, abah hantar aku dgn dia
duduk dekat Kepala Batas, Pulau Pinang ni. Itu okay
lagi, abah ambil kereta sport aku & aku kena guna
kereta isteri aku ni. Abah suruh aku uruskan
syarikat dia dekat ceruk ni. Nak enjoy pun tak boleh,
sebab ini Pulau Pinang bukan Kuala Lumpur. Enjoy lah
aku dgn laptop ni. Baru sehari duduk rumah ni, aku
dah nak gila. Belum seminggu lagi. Kalau sebulan?
Huh.
❝Abang dengar tak? ❞ Macam cakap dgn laptop tu je.
❝Hmmm, saya sembahyang dekat surau.❞ Ek, macam
mana ayat tu keluar. Huh, surau pun aku tak tahu
dekat mana. Nak lari dari jadi imam sebenarnya.
❝Saya ikut. Jap saya siap. ❞ Si isteri telah pun hilang
di pandangan mata.
Aiman tersentak. Aduh, dia nak ikut pulak. Laptop
dimatikan. Dia duduk di sofa sementara menanti si
isteri bersiap. Fikiran ligat memikir dekat mana
surau?
❝Abang, dah siap. ❞ Aiman memandang isterinya yg
lengkap bertudung labuh saiz 60 dgn t-shirt muslimah
& seluar tracksuit. Cantik!
❝Abang..? ❞ Aiman tersedar.
❝Jom.❞ Kunci kereta di atas meja di capai.
❝Saya bawa kereta awak, tak kisah? ❞ tanya Aiman
ragu².
Syahirah senyum. ❝Harta saya harta abang juga.❞
Aiman hanya mengangguk. Dlm kereta hanya dengar
radio - hot.fm refleksi.
******************************
Aiman dah tak tentu arah. Syahirah yg dari tadi
perhatikan itu macam nak ketawa . Rasanya asyik
ulang² je jalan ni.
❝Abang, surau belok kiri tu. ❞ Aiman hanya diam.
Malu. Kereta dibelokkan pada arah yg diberitahu
isterinya. Mereka telah pun tiba di hadapan surau
As-Syakirin . Aiman masih tidak mematikan enjin.
Syahirah pun tidak keluar lagi dari kereta. Aiman
melihat dirinya yg hanya bert-shirt & seluar
tracksuit. Aduh, mana bawak kopiah ke? Songkok
ke?
❝Errr, Ira.. ❞ Syahirah menoleh. Mana ada orang
pernah panggil dia Ira. Pertama kali dengar.
❝Ya? ❞
❝Okay ke saya pakai macam ni? Mana tahu kene
halau ke nanti? ❞
Syahirah senyum. ❝Jangan risau yg menilai itu Allah
bukan manusia. Kalau niat kita krnNYA, insyaAllah.
Pakaian abang ni dah okay dah ni. ❞
Aiman terdiam. Tak pernah sebelum ini dia bercakap
dgn orang masuk bab² agama.
❝Jom.❞ Ajak Syahirah. Enjin kereta di matikan.
******************************
Malam itu Aiman duduk di ruang tamu menonton
televisyen. Teringat tadi imam itu bagi ceramah
tentang solat.
❝Solat itu tiang agama , kalau tak solat umpama kita
meruntuhkan agama. ❞
Teringat diari isterinya yg dia jumpa tadi. Terbaca.
“ Saya nak suami yang soleh! Ya Allah
makbulkan doa hamba. ”
Aku tak adalah baik sangat. Kenapalah kau kahwin
dgn aku? Kesian kau dapat aku jadi suami. Aku jahil
agama! Aku dah jauh terpesong!
❝Tapi kau boleh berubah . Allah Maha
Pengampun!❞ Seperti ada suara yg datang dlm
fikirannya. Televisyen di hadapannya itu di pandang
kosong.
Berubah?
Teringat juga dia amaran abang iparnya. ❝ Aku bagi
amaran dekat kau, jangan sesekali berani angkat
tangan kau ni dekat adik aku, lagi, jangan pernah
kau buat dia menangis. ❞
Aiman hanya mendengar amaran keras Shahir
sewaktu mereka berduaan di dlm kereta sebelum ke
rumah mertuanya.
❝..Ingat! aku dapat tahu hidup adik aku sengsara,
hidup kau jugak sengsara! Jangan kau buat perangai
buruk kau tu. Aku dapat tahu, aku terus pergi Kepala
Batas tu. Kau faham tak? ❞ Aiman hanya mengangguk.
Huh, garang!
Syahirah memandang suaminya yg duduk di sofa itu.
Dia senyum. Dia ke belakang Aiman & menutup mata
Aiman dgn tangannya.
❝Cuba teka ini siapa? ❞ kata Syahirah dgn suara yg
dibuat² macam suara lelaki.
Aiman yg tengah berfikir itu terkejut
tiba² pandangannya gelap. Lama. Senyumnya terukir
apabila mendengar suara Syahirah.
❝Hmmm, Tom Cruise..❞ main² Aiman.
❝Salah! Tom Cruise tak reti cakap melayu!❞ Aiman
ketawa.
❝Hmmm, Hj. Amran.❞ Syahirah pula ketawa.
❝Salah! Hj. Amran dekat Johor.❞
❝Ha! Tahu..tahu..Syah! ❞ Syahirah kerut dahi.
❝Syah mana? ❞
❝Syahirah.❞ Aiman menarik tangan isterinya agar
duduk di sebelahnya.
Cepat sungguh si Syahirah ni mesra. Ingatkan stok yg
pendiam. Terkejut juga tiba² si isteri ini nak beramah
mesra tapi saudara mara dia ada kata yg Syahirah ini
jenis yg ceria & dia pula jenis yg boleh je ‘masuk’.
❝Abang buat apa? ❞
❝Tak ada apa². Saya nak tanya awaklah..❞
❝Tanya apa? ❞
❝Err.. Kenapa awak terima lamaran abah utk kahwin
dgn saya? ❞
❝Sebab Allah. ❞
Aiman diam sebentar.
❝Tak faham. ❞
❝Saya buat solat istikharah . Minta petunjuk
dariNya.❞ Aiman senyap. Rasanya tak ada apa yg
hendak dikatakan lagi. Sebak tiba².
******************************
Seminggu berlalu….
❝Abang, saya tak reti masak❞ kata Syahirah yg tengah
bercekak pinggang di dapur itu.
Terkejut juga Aiman. Nak makan apa kalau isterinya
ini tak reti masak - hari² makan kedai bankruplah.
Dahlah abah tak bagi duit banyak. Nak berkata
sesuatu tetapi tak terluah sebab teringat ayat dlm
diari isterinya.
❝lelaki bising perempuan tak reti masak!
Habis, kalau lelaki tak reti jadi imam
itu! ”
Walaupun ayat itu ditulis dlm diari & bertarikh
sebelum mereka bernikah lagi tetapi amat terkesan
dlm hati Aiman.
❝Macam mana ni abang? ❞ kata Syahirah sayu.
Aiman menggaru kepala. Tak tahu nak jawab apa.
❝Tak apalah, lepas ni kita sama² belajar masak. ❞
❝Maaf ya abang.. ❞
Aiman senyum. ❝Tak apa. ❞
Aiman keluar dari dapur. Syahirah rasa bersalah.
Itulah! Umi selalu suruh masuk dapur belajar masak.
Buat malu je. Sedang Syahirah berfikir di bar dapur
itu Aiman masuk dgn membawa laptop.
❝Abang nak buat apa bawa laptop ke dapur? ❞
❝Belajar masak guna internet. ❞ Aiman senyum &
mengangkat kening.
Syahirah senyum.
******************************
❝Huish masin. ❞ Komen Syahirah.
Aiman mengambil gulai di hadapan isterinya
itu. ❝Abangkan yg masak ni? ❞ Kata Syahirah lagi.
Aiman rasa & ketawa.
❝Okaylah ni. Ha, awak punya sayur campur ni tawar!
Tak rasa apa².. ❞ komen Aiman pula.
❝Okay apa.. ❞
❝Is okay. Gulai itu banyak garam, sayur awak tak
rasa apa². Campur je semua. Gulai sayur. ❞
❝Boleh ke macam itu? ❞
❝Boleh je.❞
❝Okay.. ❞
❝Dah makan cepat. Nanti tak sempat nak siap pergi
surau.❞ Aiman langsung tak sedar apa yg dia cakap.
Ajak orang pergi surau? Ajak isterinya?
Huh, sejak bila jadi geng surau ni? Syahirah senyum.
Dah ada perubahanlah abah!
******************************
❝Ustaz.❞ Panggil Aiman pada insan yg baru selesai
mengimami solat Maghrib itu.
Ustaz itu menoleh. ❝Ya? ❞
❝Saya nak…❞
❝Nak apa? ❞
Aiman malu utk berkata. Tapi sedaya upaya dia cuba
luahkan.
❝Anak nak apa? ❞
❝Saya nak belajar agama. ❞ Terluah juga.
Ustaz itu senyum. ❝Mari. ❞
******************************
Selesai solat Isyak tadi Syahirah terus keluar dari
surau. Lama dia menunggu Aiman di kereta.
Senyum terukir apabila melihat Aiman menghampiri
bersama seorang lelaki separuh umur.
❝Ustaz kenalkan isteri saya. ❞ Aiman kenalkan
Syahirah pada lelaki itu. Syahirah hanya senyum &
mengangguk.
❝Baguslah. Muda² kahwin sama² pergi surau.❞ Aiman
sentak. Walau apapun senyum paksa diberi.
❝Alhamdulillah ustaz, Allah beri suami yg soleh
macam Aiman ni. ” kata² Syahirah membuatkan
Aiman terdiam.
❝Alhamdulillah, semoga kalian berbahagia hingga ke
syurga. ❞
❝Terima kasih ustaz.❞ Aiman bersuara. Ustaz itu
menepuk bahu Aiman.
❝Baiklah, saya balik dulu. Assalammualaikum. ❞
❝W aa lai ku m s ala m .❞ Jawab Syahirah & Aiman
serentak.
******************************
Aiman duduk di birai katil dgn mata memandang
Syahirah yg tengah mengemas bajunya ke dlm bagasi.
❝Lamanya abang pergi.. ❞ Aiman tersedar.
❝Hmm, seminggu je. ❞
Ya, dia kata dgn Syahirah ada urusan kerja
sebenarnya dia mahu ke pondok agama utk belajar
agama dgn ustaz yg dia jumpa sewaktu di surau
kelmarin.
Rasanya dia perlu berubah. Sampai bila dia nak
mengelak utk menjadi imam dlm keluarganya. Sampai
bila dia nak terus jahil. Sampai bila dia nak
membiarkan isterinya keseorangan tanpa bimbingan
seorang suami. Sampai bila dia nak terus hipoktrik
mengikut Syahirah ke surau tetapi tak tahu apa².
Sudah tiba waktunya dia berubah!
❝Seminggu tu lama tauu.. ❞ lirih Syahirah.
❝Pejam celik, pejam celik sekejap je tu.. ❞
❝Kalau pejam tak celik²? ❞ tersentak Aiman apabila
mendengar ucapan isterinya itu. Sudah, rasa berat
pula dia nak tinggalkan si Syahirah ni. Aiman
memandang Syahirah.
❝Apa awak cakap ni? ❞ lembut & ada nada risau di
situ.
Syahirah ketawa halus. ❝Gurau jelah. Abang ni cepat
betul sentap. ❞
Aiman diam. ❝Takyahlah kemas beriya². Nanti yg lain
saya kemas.❞
Isterinya tarik muncung. ❝Tak maulah, nanti kurang
pahala. ❞
 


PART 2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY FRIENDSHIP

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

CLICK SAYA !

Copyright© All Right Reserved Hani Suhaila