CLICK SAYA !

Tuesday, March 19, 2013

Medical Check-Up

Assalamualaikum :)

ehh ehh. hani dah buat Medical Check-Up untuk PLKN :) semuanya berjalan dengan lancar cuma hani je macam kelam-kabut sikit. heee. tepat pukul 11:00pagi tadi dah sampai dekat Klinik Kesihatan Sungai Udang, Melaka. naik motor je sebab mak pakai kereta. Lepas 'park' motor tu dekat tempat yang sepatutnya, hani pun turun dari motor bawak fail dan hangbag segala bagai. Tapi helmet ditinggalkan, leceh nak bawak. heee :D

masuk je terus tanya dekat nurse-nurse dalam KK tu kat mana nak buat Medical Check-Up untuk PLKN. dah siap pendaftaran semua, MA (Medical Assistant) dia panggil nama hani. Dia tanya berat, tinggi, ada kencing manis dengan darah tinggi ke tak? Bila kita jawab tak ada, dia tanya "tak tipu eh?," ALLAHURABBI, tengok badanlah -,-

Lepas tu MA tu suruh pergi buat Urine Test, hihi. Time ni malu sangat, masa nak pergi makmal Urine Test tu. Hani salah pergi tempat daaa! Boleh pulak pergi tempat nak periksa kandungan. (HAHA) malu yang amat! tapi nurse tu cakap dekat bahagian belakang, berdesup pergi! MALU! MALU! (>.<") Bila jumpa je makmal dia, terus bagi borang yang MA tu bagi, dan nurse yang lain suruh pergi ambil cawan dan pergi kumpulkan Urine (>.<")

Dah siap semua, pergi balik jumpa MA tadi. MA tu pulak suruh pergi dekat bilik Doctor. Siap bagi tahu step, mula-mula kena ketuk pintu lepas tu sangkutkan borang tadi dekat dalam kotak yang disediakan dan tunggu. Terus pergi buat dan duduk. haiyaa, ingatkan doctor tu tak dengar. heee, rupanya ada patient dalam tu (-_-")

MA yang sama keluar dari bilik dia dan masuk bilik doctor tu, terus ambil borang hani sekali dan bagi dekat doctor tu. ngee, bila nombor hani dah keluar. Hani pun masuk, soalan pertama yang dia tanya " you datang sorang ke?," doctor tu Chinese. hehe. Hani pun cakap, a'ah.

Sekali, dia bagi balik borang tu dan cakap macam ni "you ambil borang ni, pergi dekat luar ajak mana-mana nurse masuk..," pulakkk -,-" hani pun keluar dan pergi dekat Farmasi, nasib baik kenal makcik kat Farmasi tu. Cakap dengan dia doctor suruh nurse ajak masuk bilik. (-_-") makcik tu panggilkan nurse dan ikut hani masuk.

So, check-checklah semua, check telinga, nadi, perut. dia tekan-tekan perut. haihhh, senak! heee :D lepas tu doctor tu tanya. "ada sakit kronik? tak ada kan? pendengaran ok? ok kan? ada sakit hidung ke tekak ke? tak ada kan?," dia tanya, dia jawab. Nurse tu sampai senyum-senyum :D hani tak jawab apa pun, cuma geleng je. hihi :3

doctor tu siap cop apa semua, dia terus bagi dekat nurse. Nurse tu pulak ambil kad rawatan, borang Medical Check-Up tu dia bagi dekat hani dan cakap "dah, pergi balik," hehe. amboiii, menghalau :D

itulah kisahnya, lama jugak ow! tapi semuanya dah selesai. tunggu masa untuk packing barang. Nanti-nantilah, lepas dapat result kutt. 21 Mac 2013 bersamaan dengan hari Khamis. Keputusan SPM 2012 akan dikeluarkan, doakan hani dapat 9A++ ye, In Shaa ALLAH. Minta-mintalah cemerlang. aameenn :)

show-off sikit. saya dulu PKBM(D). hee :)


Sunday, March 17, 2013

Permohonan PLKN Di Beri Perhatian!

Assalamualaikum :)

alhamdulillah! 01 Mac 2013 hari tu hani dah check penempatan PLKN dan dapat kumpulan ke dua. kalau ikut alamat lama, hani perlu ke Mersing, Johor.


tengok ni, tempat menunggu pun dekat Johor, sedangkan hani duduk dekat Melaka sekarang. mak pun bersusah-payah telefon JLKN minta pertukaran penempatan dan tempat menunggu. ALLAHURABBI, tersentuh sebenarnya bila tengok kesungguhan mak bagi memastikan anak bongsu dia ni tak jauh daripada pandangan mata kasarnya. hampir 3 minggu urusan barulah selesai. macam-macam JLKN minta, mula-mula suruh pos kan alamat baru. 

lepas tu suruh faks kan pula, memang berhabis duit untuk uruskan urusan ini. mak pun tanpa segan silu telefon JLKN banyak kali untuk pastikan permohonan itu diberi perhatian. mak cakap "kalau tak dapat pindah penempatan pun tak apa, asalkan tempat menunggunya di Melaka" SUBHANALLAH, sayu hati bila dengar.

tiba-tiba hari Sabtu, bertarikh 16 Mac 2013, ada pos laju hon-hon depan rumah. bila ambil surat tu tengok dari JLKN. masuk rumah dan buka surat tu depan mak! berdebar-debar. hehe.


haaaa, hasilnya setelah hampir 3 minggu menguruskan hal ini. hehe. memang syukur tak terkata! terasa kesungguhan mak selama ni berbaloi-baloi :') 

hani pula rasa bersyukur tak terkata, berkat pertolongan Dia yang maha berkuasa dan kesungguhan mak hani tanpa rasa putus asa. ALLAHURABBI. membuatkan kasih sayang ini melimpah-limpah buat Dia dan bonda tercinta. ALLAHUAKBAR :')

tapi nak cerita sikit, jodoh dengan JOHOR tu kuat sangat! :D hari tu dapat Mersing, Johor. sekarang ni, dapat dekat Pagoh, Muar dan masih di Johor. anak kelahiran Johor memang berjodoh dengan Johor :'D

ALLAHURABBI, sesungguhnya ALLAH yang maha mengetahui segala-galanya. minta doa dari semua untuk mendoakan kejayaan hani untuk keputusan SPM 2012 yang bakal di keluarkan pada 21 Mac 2013. semoga kecemerlangan dan kejayaan milik hani dan rakan-rakan seperjuangan. In Shaa ALLAH. 

Coretan :

Tuesday, March 12, 2013

Kelebihan Membaca Surah At-Takaatsur

AMALAN MUSTAJAB DAN KEUTAMAAN MEMBACA 10 SURAH AL QURAN (BAHAGIAN 4 : SURAH AT-TAKAATSUR)

Fadhilat Dan Kelebihan Surah
----------------------------------

• Sesiapa yang mengamalkan membaca surah At Takaatsur sebanyak 1,000 kali, maka Allah SWT akan memenuhi hajatnya termasuk rezeki dan kenaikan pangkat.

• Sesiapa yang membaca At Takaatsur 100 kali, selepas solat Isyak hingga dia tertidur, InsyaAllah dia bakal dapat melihat Rasulullah SAW dalam tidurnya.

• Ibnu Umar ra. meriwayatkan, Rasulullah SAW bersabda: “Tidak mampukah seseorang dari kamu sanggup membaca seribu ayat setiap hari?” Sahabat bertanya kembali:“Siapa yang boleh melakukan itu wahai Rasulullah?” Sabda Nabi SAW: “Tidakkah seseorang diantara kamu boleh membaca ‘Alhaakumuttakatsur’?” (HR. Hakim dan Baihaqi)

• Surah ini dibaca sebanyak 7 kali ketika hujan turun, Allah akan limpahkan kepada si pembacanya dengan pahala yang amat besar.
• Sebagai ubat sakit kepala, bacalah surah ini selepas solat asar (sebelum maghrib). Pada waktu ini perbanyakkanlah membacanya. InsyaAllah segera sembuh.

• Sesiapa melazimi membacanya, InsyaAllah dijadikan seorang yang kaya.

• Jika dibaca pada air hujan, kemudian dicampurkan dengan air minuman, InsyaAllah boleh menjadi penawar yang mujarab. Sebaik-baiknya dibacakan sebanyak 100 kali atau lebih.


Pengajaran Dari Surah At-Takaatsur
-------------------------------------------

Surah At Takaatsur telah mengingatkan manusia supaya berwaspada dengan dunia dan bersedia untuk pemergian ke alam akhirat yang pasti tiba. Ringkasnya Surah At Takaatsur ini mengandungi:

Pertama: Manusia dilalaikan oleh berlumba-lumba kerana mengejar harta kekayaan yang tidak pernah menjemukan, kedudukan yang selesa dan darjah kebesaran yang melekakan.

Kedua: Mengingatkan manusia dengan persoalan-persoalan yang bakal dihadapi di Akhirat tatkala di hisab semua amalan yang pernah dilakukan di dunia. Mereka akan ditanya dari mana sumber kekayaan diperolehi, bagaimana harta diuruskan dan ke mana ia dihabiskan. Manusia akan menghadapi saat-saat sukar jika gagal menjawab soalan-soalan ini dengan betul.

Ketiga: Mengingatkan manusia dengan huru hara Qiamat, iaitu hari yang tidak berguna padanya harta dan kekayaan, kecuali yang diuruskan mengikut kehendak Allah dan Rasul-Nya.



12 Sifat Sahabat Selamanya Menurut Imam Al-Ghazali




1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ia akan melindungimu.

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas baik persahabatanmu itu.

3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya berupa wang dan sebagainya, ia akan membantumu.

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, ia akan menerima dengan baik.

5. Jika ia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu, ia akan menghargai atau menyebut kebaikanmu.

6. Jika ia melihat sesuatu yang tidak baik daripadamu, ia akan menutupnya.

7. Jika engkau meminta sesuatu bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya.

8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), ia akan menanyakan kesusahanmu.

9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, ia akan meringankan kesusahanmu (membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahan itu).

10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu.

11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya ia akan membantumu.

12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.

~Semoga kita dianugerahkan sahabat seperti itu dan menjadi sahabat seperti itu.. In Shaa ALLAH



Saturday, March 9, 2013

Doaku Hari Ini & Selamanya


Jika wanita yang solehah dicari, itu bukan aku.
Jika wanita yang menutup aurat dengan sempurna, itu bukan aku.
Jika wanita yang berpurdah dicari, itu bukan aku.
Jika wanita yang taat setia pada ajarannya, itu bukan aku.

Aku hanyalah seorang wanita yang ingin di dekati dengan cara yang halal,
di pelihara kesucian diriku, di didik oleh lelaki yang penuh dengan kasih
dan sayang di dadanya dan hanya untuk isterinya seorang.

Aku juga wanita yang dambakan belaian seorang lelaki yang halal di sisi-Nya.
yang mampu mendidik aku soal ilmu agama,
membetulkan tawjid aku ketika aku silap dalam membaca Al-Quran,
menegur sikap mazmumah aku dengan penuh kasih dan sayang.

Aku dambakan lelaki seperti ini Ya Tuhan.
namun aku sedar, aku tidak layak untuk memiliki lelaki sebaik dan sesoleh yang aku dambakan.
Oleh itu, pertemukanlah aku dengan lelaki yang benar-benar mencintai aku kerana-Mu
supaya dia akan bertanggungjawab ke atas ku juga kerana-Mu.

tidak perlu cantik paras rupanya,
cukup dia punya paras yang menenangkan setiap mata yang memandang,
punya punca rezeki yang halal dan tetap,
juga mempunyai ilmu agama yang mendalam.
serta mempunyai keturunan yang baik-baik,
supaya zuriat-zuriat yang bakal kami lahirkan akan menjadi khalifah di atas muka bumi ALLAH ini.

aku mohon padamu Ya ALLAH. perkenankanlah doa ku ini, hanya pada-Mu aku memohon dan meminta. Amin Amin Ya Rabbal Alamin..

Saturday, March 2, 2013

Kisah Kahwin Muda


"Bagaimana seorang pelajar tahun akhir universiti yang hampir bunuh diri kerana depresi (tekanan) setelah ditinggalkan kekasih mengubah kehidupannya 180 darjah menjadikannya insan yang paling bahagia di muka bumi ini dengan perkahwinan di usia awal. Berikut adalah coretan terus dari hati dan mata pena beliau."

Saya berusia 21 tahun, dan sudah berkahwin. Masih muda bukan? Suami saya berusia 23 tahun. Juga masih muda. Kami berdua masih belajar. Jadi, mengapa berkahwin? Kalau ikut kata mak ayah, "Nak bagi bini makan apa? Pasir?"

Perjalanan cinta saya tidak mudah. Sebelum berkahwin, saya pernah teruk dikecewakan bekas kekasih. Dia minta masa 3 tahun dari tarikh kami 'declare', untuk bersedia untuk berkahwin. Hampir 3 tahun, saya ditinggalkan untuk perempuan lain. Kecewa? Sudah tentu. Jujur, saya hampir bunuh diri. Saya mengalami tekanan hidup sehingga tidak berhubung dengan dunia luar.

Tapi selepas itu baru saya sedar kehadiran suami saya yang sudah 4 tahun menunggu peluang. Pada mulanya, saya ingat sekadar 'cinta rebound', tetapi selepas 2 bulan berkenalan dan bercintan, suami saya melamar untuk berkahwin. Pada mulanya, saya ingat satu gurauan. Akhirnya si dia berani hubungi ayah saya dan minta izin untuk berkahwin kerana takut kehilangan saya lagi. Ayah saya pun dahulu berkahwin ketika belajar; ketika beliau tahun 1 peringkat ijazah.

Suami saya pelajar perubatan tahun 3, dan saya cuma tinggal 2 bulan untuk mengakhiri pengajian. Ayah saya bersetuju memandangkan saya sudah kecewa, takut juga pisang berbuah dua kali. Akhirnya, kami berkahwin. Dengan mahar RM 200, sebentuk cincin emas, tiada hantaran, tiada majlis, kami bernikah.
Simple bukan? Kenapa perlu pening? Kalau anda lelaki, anda mesti ingin berikan segala yang terbaik untuk bakal isteri anda.

Dan, kalau anda perempuan seperti saya, semestinya inginkan hantaran yang tinggi (lulusan ijazah sekarang, hantaran RM10K ke atas). Perlu tidak? Maaf perempuan, kalau terasa. Saya bukan jual diri, saya tidak perlukan hantaran RM10-20K. Saya tidak letak harga untuk nilai diri sendiri dan harga cinta saya. Ini masalah kalau kita kahwin cara Melayu; bukan cara Islam.

Saya perempuan lulusan ijazah, saya ada tulang 4 kerat, dan saya boleh berusaha, kenapa perlu mengharap dengan lelaki? Suami bukan untuk dibebani, tapi untuk disenangi. Isteri bukan untuk dibeli, tapi untuk dikasihi.

Kos kahwin sekarang paling rendah pun RM20K serba serbi. Hantaran, majlis, belum baju, pelamin. Tapi cuba fikir, perlu tidak? Baju raya kan masih ada, cantik lagi. Kasut raya pun masih baru. Kenapa perlu buat majlis di hotel, dewan orang ramai kan ada? Kalau rasa sangat mahal untuk katering, boleh upah orang masak, tinggal sediakan bahan dan peralatan. Bersanding tak perlu, buat penat badan duduk macam tunggul depan orang.
"Seganlah. Nanti orang kata apa."
"Isk, buat malu belajar tinggi-tinggi, tak dapat hantaran."

Hai, ni mentaliti Barat. Bagi yang beragama Islam, ingat rukun nikah.
Tanggungjawab selepas kahwin yang penting. Lebih baik duit sewa pelamin jadi duit persiapan untuk anak pertama. Prioritikan penggunaan duit anda. Kos bersalin bukan murah. Kalau di hospital kerajaan, paling kurang perlu ada RM400-500. Tapi di hospital swasta, minimum RM2000. Kos ada anak sangat tinggi sekarang.

Pernah cuba lihat harga setin susu bayi di pasar? Harga lampin pakai buang? Dan sekarang, anda masih terfikir pelamin itu penting? Ini tak kira duit nak beli kenderaan, beli rumah. Pening!!
Jadi jangan bebankan diri anda dengan majlis perkahwinan yang membazir dan tidak perlu.

Saya bahagia sekarang. Boleh keluar dengan suami tanpa rasa takut dan malu, disentuh lelaki bukan mahram. Dan suami saya tidak perlu takut saya diambil lelaki lain seperti dahulu. Apa semua yang pasangan bercinta lakukan, kini kami lakukan dengan halal. Dan kami boleh lakukan lebih dari itu, dengan halal. Tidak perlu risau. Kami aman dan bahagia. Saya dan suami masih bercinta. Masih belajar mengenal sesama sendiri. Dan percayalah, tak guna bercinta lama-lama.

Seganlah keluar dengan pasangan yang tidak halal untuk anda. Saya dan suami, masih seperti pasangan yang baru bercinta. Saya mampu tanggung hidup sendiri, kerja dan cari duit sendiri. Buat apa menyusahkan suami? Dan suami berusaha belajar bersungguh-sungguh (bagi pelajar perubatan, anda faham maksud saya), untuk mendapat keputusan yang cemerlang. Saya tahu ego lelaki tercabar, tetapi saya jujur cintakan suami saya. Saya tak ingin jadi beban, cukup asal dia berasa senang dengan saya.

Tidak perlu nafkah yang besar, semampu yang ada saya terima.
Bakal-bakal isteri sekalian, bersyukurlah dengan suami anda. Dan bakal-bakal suami sekalian, hargai isteri kamu. Terima kekurangan dan kelemahan pasangan anda. Persamaan membina keserasian, perbezaan itu melengkapkan.

Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Jangan putus asa. Berkahwinlah! Semoga anda semua merasa tenang dan bahagia.

Gambar Hiasan dari hazirah-alhafizah93.blogspot.com



Kem PLKN Rekreasi Pertanian Teluk Sari, Mersing


Assalamualaikum ! 

Oh My Gosh ! Ya ALLAH , hani terpilih untuk pergi PLKN kumpulan 2 ! al kisahnya berbunyi (cehh cehh!) semalam hani bukak FB lepas tu tengok ada kawan-kawan dah check diorang punya PLKN untuk 2nd intake . hani pun gatal-gatal pergi bukak website dia . zassss ! sekali keluar detail semua macam dalam gambar ni .

(click gambar)

masa tu perasaan semua bercampur-campur ! hani nak masuk 1st intake , tapi tak dapat . bila 2nd intake pulak dapat ! haihh ! tapi redha je lahhhh walaupun sedikit berat hati sebenarnya :'( dah la jauh dekat Johor ! adududu , Melaka ke Johor . haaa , kan sedikit jauh tu :3 rasanya banyak ! HEHE

dalam berat hati tu , hani download jugak la borang-borang yang perlu dalam Portal Rasmi PLKN ni .now , tunggu masa nak print jer ~ huh ! hehe -.-"
harapan hani , dapat lah experince yang best-best selama 3 bulan dekat sana . haaa , harap-harap kawan-kawan lelaki dan perempuan semuanya open minded dan best and make sure , baik ! itu yang sangat di harapkan :') 

doa-doakan ye , 20 March ni pulak result SPM akan memunculkan diri . doakan hani dapat keputusan yang cemerlang dan dapat sambung belajar ke matrikulasi pada pertengahan bulan 5 nanti ! jadi tak adalah duduk PLKN lama-lama . hehe :'P In Shaa ALLAH . aameenn :)

*****


Cara Untuk Cek Penempatan PLKN kumpulan 2 Siri 10/2013 secara online :



lepas tu isi la korang punya I/C number , lastly , click button "semak" :)


untuk download borang-borang yang diperlukan >> http://www.khidmatnegara.gov.my/download/PanduanBorangNPP.pdf


Terima Kasih



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY FRIENDSHIP

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

CLICK SAYA !

Copyright© All Right Reserved Hani Suhaila