CLICK SAYA !

Monday, May 27, 2013

Bye Kem Pagoh, Hye KMJ :)

Assalamualaikum :)

Disebabkan kesibukan yang melanda selepas pulang daripada PLKN, hani mohon seribu kemaafan sebab tak dapat meluangkan masa untuk meng'update' post-post terbaru untuk tatapan semua. OK! Mula-mula hani nak cerita yang hani dah tamat Program Latihan Khidmat Negara pada 23 Mei 2013. Sebenarnya, PLKN Kumpulan 2 Siri 10/2013 belum menutup tirainya dengan rasmi. Tarikh sebenar penutupan tirai PLKN Kumpulan 2 ini pada 21 Jun 2013. 

Tetapi, bagi pelatih-pelatih yang mendapat tawaran belajar dan ingin meneruskan pelajaran masing-masing. Mereka diberi keistimewaan untuk menghabiskan latihan mereka dengan lebih awal berbanding yang lain iaitu pada 23 Mei 2013 :) Salah seorangnya ialah hani sendiri :D

Mula-mula masa di PLKN, memang tak seronok! Rindu rumah, rindu mak dan rindu semua benda yang ada dekat rumah. Tapi minggu ke 5 selepas mendapat cuti sem dari PLKN. Hani dah fokus untuk enjoy di sana sebab hani hanya ada masa 3 minggu untuk enjoy sehabis mungkin sebelum hani akan ke matrikulasi dan di situ, no time for enjoy. Just focus on my study :) Itu yang hani dah aim lepas cuti sem PLKN tempoh hari. 

Tapi adat kehidupan dan lumrah manusia, bila sesuatu itu dah nak berakhir barulah kita akan hargai perkara tersebut. 23 Mei 2013 hani dan 118 pelatih yang lain di iktirafkan sijil TAMAT LATIHAN dan PELEPASAN awal oleh pihak JLKN dan ditandatangani oleh Menteri Pertahanan Negara, Dato' Seri Zahid Hamidi tetapi disampaikan oleh TKP :)



kompeni Charlie pada Majlis Perpisahan dan Tamat Latihan

Pembaca ikrar yang dipercayai ramai, iyeke? In Shaa ALLAH :)

Selepas itu kami ada sedikit majlis perpisahan, masa ni memang masa untuk kami menangis! Rasa sebak nak tinggalkan kawan-kawan yang hampir 2 bulan berkongsi bilik, katil, makanan dan macam-macam lagi. Susah nak jumpa teman sebaik dan sehebat mereka terutamanya kawan-kawan yang sama dorm dengan hani. DORM 16! :)


Lepas habis majlis perpisahan, pelatih yang nak balik perlu memulangkan pakaian loreng dengan spike boot. pakaian-pakaian yang lain macam baju kelas, kasut kelas, pakaian PT semua boleh bawa pulang ke rumah. Itu dijadikan sebagai kenangan buat kami semua :') Lepas dah pulangkan semua barang-barang tu, kami diberikan telefon bimbit masing-masing. Masa ni lah kami gunakan untuk menangkap gambar-gambar kami buat kali terakhir. 



muka berlagak sebab dapat pelepasan awal :D

novelis remaja kita, Hasif Hamsyari :)

Lepas tu lepak bersama-sama dengan kawan-kawan buat kali terakhir. Sedih sangat masa tu! Wira dan wirawati sama-sama menangis dan berbual buat kali terakhir sebelum berjauhan. Muka semua sedih sangat waktu itu :') kami semua dah macam adik-beradik. Tak ada perasaan lebih selain perasaan sayangkan mereka sebagai adik beradik sendiri. Tak ada lahir rasa cinta antara mereka sebab kami menghormati antara satu sama lain, saling menjaga antara satu sama lain. 

Ada tu, walaupun lain kompeni tetapi sikap bertanggungjawab ke atas kawan masing-masing sangat di titik beratkan. Itu yang sangat menyentuh perasaan. ALLAHURABBI :')

OK, cerita PLKN kalau diceritakan memang tak akan habis. Jadi hani stop di sini dan teruskan tentang KMJ di mana, hani akan mendaftar esok (27 Mei 2013).


Lets story about KMJ.

KMJ atau nama panjang dia Kolej Matrikulasi Johor. Bila duduk sorang-sorang hani terfikir, impian hani semakin hampir. Impian hani untuk masuk ke matrikulasi diizinkan oleh ALLAH, syukur tak terkata kepada-Nya.. dan tugas hani adalah belajar, belajar dan terus belajar supaya hani boleh score! Kalau diizinkan, hani cuba untuk dapatkan 4# untuk kedua-dua sem supaya impian hani ke arah kedoktoran tu semakin dekat dan rapat! Cuma tinggal untuk melangkah sahaja :) In Shaa ALLAH!

Barang-barang semua dah siap, beg kuliah, pakaian kuliah dan barang-barang peribadi yang lain semua dah tersiap sedia! Tinggal nak masukkan dalam kereta dan mendaftar di sana. Mudah-mudahan perjalanan untuk ke KMJ dipermudahkan dan selamat sampai serta segala urusan dipermudahkan oleh-Nya. In Shaa ALLAH.

kalau boleh esok nak pergi awal sikit sebab pendaftaran pukul 8:00pagi. Kalau semuanya cepat siap,nak pergi BSN sekejap untuk buat kad BSN. hehe, budak baik macam hani ni susah nak buat kad :P In Shaa ALLAH dipermudahkan segala-galanya. Itu sahaja yang diharapkan pada ALLAH S.W.T. 

Anyway, wish me luck dan doakan yang terbaik untuk hani. Hani minta doa dari semua untuk kejayaan hani sepanjang hani di KMJ. Dipermudahkan penyerapan ilmu di saraf-saraf otak hani serta lekat terpaku dan kukuh di dalam kepala ni. Hati tenang dan lapang agar dipermudahkan penyerapan ilmu dunia dan akhirat. Mendapat sahabat-sahabat yang sama kepala, dan menjadi anak yang solehah serta berjaya di dunia dan akhirat. In Shaa ALLAH, aameenn :)

sumber gambar : Kamera milik Kem Pagoh


Salam sayang buat semua,

Saturday, May 25, 2013

Kawan Makan Kawan dan Iktibarnya..


Assalamualaikum,

hari ni hani nak berkongsi sedikit tentang 'Kawan Makan Kawan'. Mesti ada yang dah terfikir soal cinta bukan? Jika ada, anda memang betul! Ini berkisarkan seorang sahabat baik menjadi orang ketiga dalam sesuatu perhubungan cinta antara lelaki dan perempuan. Kita sebagai manusia pasti kecewa bila kita tahu kawan baik kita sendiri menjalinkan hubungan cinta dengan pasangan kita.

Tetapi kadang-kala kita tak sewajarnya menyalahkan mereka kerana itu sudah jodoh. Walaupun dia sahabat baik kita, tapi hati dan perasaan tak dapat dibendung! Hati dan perasaan memang sukar untuk dipelihara, oleh itu, kepada sesiapa yang mengalami keadaan sedemikian. Anggaplah ianya sebagai takdir dan ada pengajaran di situ. Anggap sahaja itu adalah jodoh mereka dan anda mempunyai jodoh yang lebih baik dan sesuai untuk anda suatu hari nanti. In Shaa ALLAH.

Cubalah terima dengan hati yang terbuka walaupun sebenarnya hati kita sakit dan parah melihat orang yang kita sayang dan cinta bersama-sama dan bermesra dengan teman baik kita sendiri. Yang penting, ingatlah ALLAH. Ingat kewujudan-Nya dalam hidup kita. In Shaa ALLAH, Dia akan membantu kita. aameenn..

Assalamualaikum, bye

Thursday, May 2, 2013

Everything I Want....

Assalamualaikum! ;)

haaa, sini sini nak cerita sikit. Masa dekat PLKN hari tu, badankan tak berapa nak sihat dan demam-demam. Boleh pula terfikir nak minum air tebu yang fresh! Bukan air tebu yang dalam kotak dan jual dekat koperasi tu tau. Harap sangat anda memahami, heee :) Lepas tu teringin sangat nak makan ayam masak merah.

Masa makan tengah hari, pergi dewan makan. Lauk hari tu pula ayam masak merah, rasa macam langkah kanan sangat! Bila dah rasa sikit ayam masak merah tu, ermmm :( Tak sama macam yang mak masak.. Selera mati sikitlah tapi makan juga sebab memerlukan tenaga. Minggu keempat tu dah mula demam-demam bagai. Tapi sehari jer, minggu kelima dah dekat-dekat nak balik tu. Boleh pula demam lagi, demam teruk sampai kena masuk air tu-kan? Hani dah cerita dekat post yang lepas, nanti review yer ;)

Balik jer rumah, mak masakkan sup ayam. Makan sikit sebab nak makan ubat walaupun tak selera. Esok pagi, mak beli ayam. Hari kedua, mak bawa pergi Klinik Al Azim, sebab hani boleh jalan dengan ubat daripada doktor yang berbayar sahaja. Doktor kerajaan, dia lambat sikit. Mak pun dah faham sangat! heee :P Doktor tu cakap dekat mak "dia boleh makan apa sahaja, apa dia nak makan, bagi je yerr.." 

Tapi masa tu tak fikir apa-apa dah! Sebab suhu badan terlalu tinggi dan badan sangat lemah. kesiannnn sangat tengok diri masa tu, tak terurus :( Lepas balik rumah, mak masakkan ayam kurma. Tu memang ayam kesukaan, tapi tak ada selera. Walaubagaimanapun cuba untuk dihabiskan sebaik-baiknya! hehe.. Malam tu pula, mak tanya "esok nak masak apa eh? ayam ada..," 

Spontan hani jawab "ayam masak merahlah mak, sedap..," jawab dengan nada tak ada perasaan dan tahan sakit. Esok pagi bangun, tengok mak tengah siap-siapkan bahan masakan. Mak suruh pergi mandi sementara mak nak masak. Gagahkan jugalah diri untuk mandi walaupun badan masih lemah! hehe. Rasa macam dimanjakan pulak :P Lepas dh siap mandi, serba-serbi dah siap! Terus mak suruh makan, yang paling mengejutkan ialah, mak buat ayam masak merah! Walaupun selera tak ada, tapi bila tengok ayam masak merah, selera tu memanggil-manggil untuk makan. ngeee :D

Tengah hari pula, mak tiba-tiba masuk bilik bawak air satu besen. Dalam besen tu air, asam jawa sikit dengan daun bunga raya. Mak godak-godak lepas tu sapu kat satu kepala. Sejukkkk sangat masa tu sebab badan panas sangat. Lepas tu mak ambil kain, rendam dalam air tu, perah dan letak atas kepala. sekejap jer dah kering. Nampak sangat terlalu panas. Esok pula dah OK sikit, pergi rumah kawan sekejap (Marina) sebab nak tumpang print borang-borang untuk ke Matrikulasi. 

Balik dari rumah Marina tu, singgah sekejap dekat warung sebab teringin sangat nak minum air tebu! Belilah air tebu dua sebab mak ada dekat rumahkan. hehe. Rasa sedapppp sangat tekak dapat minum air tebu fresh! Tak ada bahan kimia. Syukur pada-Nya sebab tak ambil nikmat-nikmat yang sangat kita perlukan iaitu lidah yang kita gunakan untuk berzikir dan merasa makanan ;)

kasihnya ibu membawa ke SYURGA :)

Klimaks cerita :

sebab diberi tajuk "Everything I Want...." ialah segala apa yang diingini semasa cuti semester PLKN ni dapat dipenuhi. ALHAMDULILLAH!

1) Makan ayam masak merah (mak buat)
2) Manja-manja dengan mak masa cuti! :P
3) Nak minum air tebu fresh! :3
4) Nak uruskan semua hal pasal matrikulasi
5) Jumpa rakan-rakan yang sempat
6) Baik dari demam dan ada suara kembali

alhamdulillah, semua ini rasanya sudah dapat dilakukan dengan baik. Hari Sabtu ni, akan pulang semula ke PLKN Pagoh. Harapannya tak akan sakit dah! Terus kuat dan semangat! In Shaa ALLAH. Itu sahaja nak share ;)

bye, Assalamualaikum :3

Wednesday, May 1, 2013

Alhamdulillah, Dapat Ke Matrikulasi!


Assalamualaikum! ;)

Lupa nak share sesuatu sebab terlalu memikirkan sakit yang teruk ni. hehe. Hani dapat ke Matrikulasi!!! Alhamdulillah!!! Itulah yang di impi-impikan selama beberapa tahun ini. ALLAH dah bukakan pintu rezeki untuk ke matrikulasi. 

Hani tahun dapat ke matrikulasi masa dekat PLKN lagi, masa tu nak pergi pejabat sebab nak semak keputusan permohonan. Tiba-tiba cikgu sebut nama Hani Suhaila dan suruh pergi jumpa cikgu kawad. :epas jumpa cikgu kawad tu, cikgu kawad bagi surat tawaran ke matrikulasi. Memang ramai yang melompat-lompat depan pejabat masa tu termasuk yang menulis ni! Seronok tak terkata masa tu. hehe. 


Hani dapat di Kolej Matrikulasi Johor. Alhamdulillah, lahir di Johor, PLKN pun di Johor, sambung belajar punnn di Johor. Macam dah berjodoh dengan Johor pula ya? hehe :P seronok sangat masa dapat tawaran tu, lepas tu tiba-tiba terfikir nak pergi atau tak? Sebab takut tak boleh survive masa dekat matrikulasi. Matrikulasi, subjek dia tough-kan, kena struggle habis-habisan untuk catch-up semua benda. 

Tapi bila tengok ada kawan-kawan dapat 3A, 4A yang tak dapat matrik. Terasa ada kesedaran di situ. Dia ada sesuatu nak beri semasa di matrikulasi, mungkin Dia mahu membantu. In Shaa ALLAH. Itu yang diharap-harapkan. hehe. OK, tu sahaja yang nak share!

bye, Assalamualaikum ;)

Demam Teruk Di PLKN


Assalamualaikum! :)

hampir sebulan tak update apa-apa dekat blog ni. Hari ni hani akan teruskan meng'update sebanyak yang mungkin di sini sebab hari Sabtu (04 Mei 2013) hani akan pulang semula ke PLKN. Balik ni pun sebab kami semua cuti semester. Bersyukur sangat sebab ada cuti sem. 

Kesakitan yang nak dikongsikan ialah, demam. Mesti ada yang cakap "alaaa, demam je pun" tapi kalau demam dekat rumah memang tak terasa sangat kesakitan dia. Bila demam dekat kem memang sangat terseksa. Dahlah demam, lepas tu aktiviti tak boleh tinggal. Walaupun diberi pengecualian untuk duduk di medik sahaja, masa untuk makan mesti pergi ke dewan makan, surau, dorm dan siap-siap untuk ke medik semula. Semua tempat itu jauh-jauh. Suhu badan pula sangat tinggi! 

Minggu lepas dah demam, tapi kuatkan diri dan alhamdulillah dalam masa 1 hari jer demam dah kebah cuma suara, batuk dan selesema jer tak OK lagi. minggu seterusnya (minggu nak balik cuti) demam lagi sekali. Ini merupakan demam yang paling teruk yang pernah di alami. 39.5 celcius. Badan rasa macam tak betul dah, kepala rasa tak bermaya, tak boleh berfikir dengan baik. batuk dengan selesema semakin teruk. Esok pagi, pergi medik semula dan periksa suhu, 39.4 celcius.

Terus doktor suruh baring atas katil. Dia bawa botol air nak masukkan air dalam badan. Dalam hati dah cakap, dugaan Ya ALLAH, betul-betul dugaan.

selama 18 tahun hidup, tak pernah kena masuk air. Tiba-tiba pecah rekod kena masuk air. Takut gila masa tu! 2 botol pula tu kena masuk air. nak cerita sikit dekat sini. Ada kawan hani demam juga tapi tak seteruk hani. Hani cakap nak pergi tandas, dia kata bawa botol air tu sekali. Hani bawalah pergi tandas. Masa nak keluar tu, baru perasan penutup warna biru tu terbuka. 

biarkan je lah, lepas tu tengok balik, darah dah terkeluar dari situ. Dah macam orang nak derma darah pun ada. Terus tutup semula penutup warna biru tu dan gantungkan botol air dekat tempat dia. Kawan Hani ni dah takut tengok darah keluar, tapi kami gelak-gelak tengok darah tu masuk semua dalam badan. Incident pula masa tu. hehe :P

Sepatutnya hani balik hari Selasa (30 Apr 2013), tapi badan tak sihat. Terpaksa balik hari Isnin (29 Apr 2013). Hari selasa terus mak bawa pergi klinik. Macam-macam ubat doktor bagi. Mak pun guna ubat tradisional. Hari ni dah OK sikitlah. Suhu badan dah kurang, batuk, selesema, tonsil, dan suara semua kembali seperti biasa. In Shaa ALLAH :3

Minta doa dari semua ya supaya kesihatan Hani Suhaila kembali seperti sediakala dan dapat meneruskan aktiviti di PLKN selepas naik cuti sem ini dengan semangat! aammeenn :')


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY FRIENDSHIP

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

CLICK SAYA !

Copyright© All Right Reserved Hani Suhaila