CLICK SAYA !

Sunday, June 22, 2014

Istikharah Terjawab

Assalamualaikum hai! *waving hand*

amboi beria cik Hani. macam happy semacam je? haaaa, happy bila ada berita berita baik yang datang menerjah. Alhamdulillah. sebenarnya Hani lepas interview kali kedua untuk Nurse under SPA. 2 Jun 2014 hari tu dah dapat result interview tu. Hani check je tup tup dapat! rasa macam 'aku mimpi ke?' haha. tapi relax, cool. bagi tahu mak, mak pun suka. tapi Hani confius gila. Hani lepasan matrikulasi nak ambil Diploma in Nursing. sedangkan Hani boleh further Degree. itu yang merunsingkan. either nak U-turn balik ambil Diploma atau terus melangkah ambil Degree. cuma result untuk Degree keluar bulan 8. memang ambil masa yang lama. pening.


seminggu lepas result interview keluar. Hani kena lapor diri untuk nurse tu 1 Julai 2014. makin rasa tak keruan. rasa macam 'awalnya??' tengok surat tawaran tu sampai, Hani baca dengan rasa tak sedap hati. pening. sayu. lepas tu tertidur dengan surat tawaran tu. haha. at the same time, Hani di panggil untuk interview Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Biologi dekat UiTM. makin tak keruan!

masa ni mak dengan adik-beradik dah tak nak ganggu Hani dah. dia tak bagi apa-apa pendapat sebab dia  tak nak pengaruhi keputusan Hani. tapi kawan-kawan sekelas masa sekolah dulu banyak datang bagi cadangan, bagi pencerahan. dari situ Hani tiba-tiba nak buat perbezaan antara Diploma dengan Degree ni, dan semak balik mana yang Hani lebih minat. Nurse atau Pendidik. Aqilah dengan Nahar (kawan sekelas 2012) bagi cadangan untuk buat pilihan sebaiknya. lepas tu Nahar pun kata "kau buat istikharah masa dalam keadaan yang sunyiiiiii dan kau rasa tenang. good luck,"  



malam tu malam pertama Hani buat istikharah. family semua dah tidur dan solat dalam gelap. ohh ye, Hani suka solat dalam gelap sebab rasanya akan lebih khusyuk dan hati rasa tenangggg je. cuba lah. hehe. sambung balik. mula-mula buat solat taubat dulu, lepas tu baru buat istikharah dan tidur. rasa dia tenang semacam. badan rasa macam disapa angin yang lembut dan mendamaikan je masa tidur. mula je tutup mata, hati Hani kata 'nurse'. hani nampak bayangan putih (bukan hantu ye! haha). bayangan putih dan hati makin kuat kata 'nurse'. esok pagi bangun rasa tenang. 

dan malam tu dalam pukul 10 malam. Hani call kawan yang sama matrik dulu, Hafiz. tanya pendapat dia. dia pun seakan-akan pening dan jawapan yang sama "istikharah lah, Hani,". malam tu Istikharah lagi. tapi disebabkan Hani tertidur sekejap, so Hani bangun dapat la buat Tahajjud. dan tidur balik. haaa kali ni Hani mimpi, ada orang panggil Hani dan suruh ambil nurse. tak nampak muka tapi suara dia macam lelaki. dia cuma kata "ambil nurse. ambil nurse," Hani diam je dalam mimpi tu. bila bangun. ohh malam ke dua, masih nurse. dan seterusnya malam ke tiga dan keempat. Hani buat lagi sebab rasa tak yakin. tapi malam ketiga dan keempat, tak nampak apa-apa. pening dah. keliru balik.


dan beberapa hari lepas tu keluar keputusan penempatan pelatih. Hani dapat dekat Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sultan Azlan Shah, Perak. tak tahu mana datangnya perasaan yang seronokkkk sangat! tiba-tiba rasa tak sabar nak pergi. rasa tak sabar nak study balik, nak minum coffee sebab nak study dan siapkan assignment macam dekat matrik sampai tension. haha. duduk diam-diam, tiba-tiba terlintas "ni sebenarnya jawapan istikharah ketiga dan keempat tu," rasa bersyukurrrr sangat!dan keputusan terus bulat! ambil nurse. Hani pujuk diri "tak bermakna kita langkah setapak ke belakang, kita kalah," "tak apa, dah ada diploma nanti, dah kerja..boleh sambung degree ye..,"

"nurse ni lagiiii banyak boleh bantu orang. kau nak pergi Syria dan negara-negara yang diperangi tu sebab nak tolong mereka kan? nak Syahid kan? jadi ni jalan sebenar. In Shaa ALLAH,"


to be honest, ambil masa juga nak pujuk hati sendiri dan shield kan dengan besi paling keras sekali supaya hati ni tak pandang kelulusan tapi pandang kemuliaan Dia. pujuk dan pujuk akhirnya jadi macam sekarang. ramai juga kakak-kakak dekat matrik tanya "betul ke Hani nak pusing balik?," "Hani yakin? tak nak tunggu UPU untuk further Degree?," "Hani dah fikir betul-betul?," "Diploma dik? tak rugi?," even Encik Nizam, HEP masa dekat KMJ pun agak terkejut bila tahu Hani nak ambil Diploma Kejururawatan. tapi Hani mampu jawab dengan penuh yakin dan tak rasa rendah diri bila kena pusing balik ambil Diploma. hehe. 

even mula-mula etika pemakaian tu agak mengganggu otak Hani ni. tudung perlu masuk dalam baju dan mula rasa segan macam mana nak berhadapan depan orang ramai. disebabkan etika pemakaian tu, Hani pergi tanya dekat kawan-kawan yang arif dan ada antara mereka dapatkan jawapan dari ustaz ustazah. jawapan yang positif, Alhamdulillah. dan Hani pun ada pergi hospital sebab nak tengok cara nurse berpakaian. haha. okay, not bad, masih boleh cover mana yang boleh di-cover. Alhamdulillah. semakin yakin!

dan jawapan akhir. saya BAKAL MISI. BAKAL JURURAWAT. Nurse-To-Be. Nurse yang akan mempertingkatkan kualiti Ummah. In Shaa ALLAH!

terima kasih dekat mak dan adik-beradik sebab bagi ruang untuk Hani berfikir sebaiknya. bagi peluang untuk Hani buat keputusan tanpa ada yang cuba meracuni fikiran. haha. terima kasih dekat ex-roommates KMJ, Maysa, Lala dengan Rabi sebab bagi support. terima kasih dekat ex-classmates 5 Science 2012 (Qila, Marina, Nahar, Shuhadaq) sebab bagi ruang untuk Hani kongsikan kekeliruan masa tu. haha. terima kasih dekat Azan sebab support even kena prank hari tu. hehe. sorry. peace! dan kawan-kawan yang datang membantu antara sedar atau tidak. Thank you, Thank you. semoga ALLAH membantu kalian yang meringankan beban Hani ni. hehe.

That's all guys. thanks for reading. My name is Hani. Miss Hani. Nurse-To-Be. haha :p
semoga Hani Suhaila menjadi Nurse yang berjaya. cita-cita semakin hampir. tiba-tiba teringat dulu pernah cakap dekat school-mate, Marina. Hani cakap "apa pun jadi, aku nak kerja dalam hospital! tapi bukan tukang cuci tandas," dan Marina gelak masa tu. masa berlalu dan ALLAH dah mula kabulkan permintaan tu. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Syukran ya ALLAH sebab angkat kata-kata Hani masa tu dan merealisasikannya dalam tempoh 2 tahun. 

Ahmad Ammar, aku semakin hampir mengikut jejak langkahmu.
(iklan)

Rabbi yassir wala tu'assir,
Rabbi tammim bi khair.
Ameennn Ya ALLAH


Salam Ukhuwah Fillah Abadan Abada.
bye, Assalamualaikum :))

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY FRIENDSHIP

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

CLICK SAYA !

Copyright© All Right Reserved Hani Suhaila