CLICK SAYA !

Wednesday, May 7, 2014

End Of Matriculation Programme


Assalamualaikum! :D


akhirnyaaaaaa, hani dah graduate dari matrikulasi. fuhh fuhh! rasa lapang dia tuuu, ALLAH je yang tahu! haha :D

sebelum apa-apa, hani nak pesannnnn! entry kali ni confirm panjang gila. jadi, bacalah dengan penuh semangat waja! haha :D okay, mula-mula nak cerita masa awal-awal dulu masuk matrikulasi. to be honest, memang suka sebab dapat sambung belajar tapi macam biasa, hani takut nak ke KMJ. bukan apa, cuma takut tak dapat sesuaikan diri dekat sana walaupun hani yakin yang Hani boleh sesuaikan diri dengan cepat dan pantas macam dekat PLKN. cuma tu lah, mula-mula dia agak mengada sikit. baru 3 hari register, dah call mak nangis-nangis. suruh mak datang ambik dan bawak balik. haha. ingat lagi! mak pesan "kat sana kan belajar, bukan buat apa pun kan? belajar elok-elok..,"

sampai habis minggu orentasi, dah start kuliah semua benda. kawan pertama yang Hani kenal dan rapat selain roommates masa tu ialah Hafiz. kawan kelas tak ngam lagi masa ni. lepas dah beberapa hari, Hani dah mula rapat dengan Shira, lepas tu Izmil. lepas tu pergi buat homework depan library, dan ada Izmil masa tu. Izmil ajak buat sama-sama dan dia kenalkan dengan Muzamil! haha. awal-awal kenal lagi dia dah kepoh, siap pinjam lap top Hani sebab nak tengok cerita Barbie (dia yang ingatkan, Hani lupa yang ni) haha!

sampailah bulan Ramadan. pertama kali berpuasa jauh dari family, memula tu sedih lah. tapi lama-lama rasa seronok sebab bulan puasa ni Hani makin rapat dengan kawan-kawan sebilik. bila pergi bazar pulak, mesti jumpa dengan Hafiz, Izmil dan Muzamil. lepas tu dok sakat diorang. Muzamil paling teruk lah kena sampai dia macam trauma dengan Hani. haha. memula je lah, sekarang ni, dia je yang asyik dok buli Hani sampai hari ni! (iyeke??) haha

sampai lah result UPS 1 keluar, menghampakan. menangis tak ingat dunia masa ni. err. nak mengadu dekat roommates pun semua buat hal sendiri. masing-masing sedih sebab result jauh dari sasaran. dan masa ni lah Muzamil membebel panjangggggg dengan usrah-usrah percuma dia dekat Hani. haha. lepas tu Hafiz tambah lagi dengan ceramah-ceramah yang selanjutnya buat otak ni bagi center balik bagi sedar diri balik. haihhh.

sampai PSPSM II, kali ni semua ada semangat baru! dan hasilnya pun??? ALHAMDULILLAH! membanggakan! dan terus ke semester 2. laju masa berjalan. masa ni dah rasa sedih dan sayu, yelahhh. dah nak berpisah. dah dekat sangat waktu untuk berpisah tu. masuk sem 2 ni jugak, banyakkkk sangat dugaan yang Hani kena tempuh. masa ni lah baru Hani kenal siapa kawan yang sebenar. betul kata orang, "saat kita senang, kawan-kawan kenal kita. saat kita susah, kita kenal siapa kawan-kawan kita..," yes! Hani pegang tu. masa sem 2 ni Hani dah mula kenal mana yang betul-betul boleh buat sebagai sahabat. dan In Shaa ALLAH, Hani akan jaga ukhuwah ni sampai ke Syurga. itu matlamat utama!


sahabat dari tadika. tak sangka sama matrik! haha

okay proceed! hehe. bagi Hani ni satu masalah besar gila! dan masa tu ada Maysa, Lala, Rabi, Izmil, Shira dan Muzamil datang membantu. datang beri sokongan dan kekuatan. beri motivasi, dengar Hani menangis, lapkan air mata semua. haha. terharu sangat sebab mereka terlalu concern. kembali kuat demi mereka :') sampai habis UPS II, Alhamdulillah. result kali ni lebih baik berbanding UPS I hari tu. dan struggle untuk PSPM II.


Chemistry Resque 911 bersama-sama sahabat kuliah yang hot! haha.
Adham | Izmil | Shira | Hani

sebelum tuuuu, blok kediaman AL-Jazari (blok C) ada buat annual dinner. dan tema dia Purplish Princess! hambikkk! memang purple je semua malam tu. haha. tak sah lah kalau tak bergambar, ye tak? heee. sempat bergambar dengan roommates! oh ye, masa dekat sana Hani pernah di ganggu. bagi Hani benda ni dah dikira biasa sebab dakat KMJ memang selalu ada budak kena kacau. sebelum ni Hani dah pernah berubat sebelum masuk PLKN. dah dekat setahun, kena lagiiiii. Hani dapat rasa badan lain. rasa macam bukan Hani, cepat marah, cepat emosi dan pelik lah! hehe. roommates jadi pelik tapi Hani tahu ni bukan Hani. so apa lagi? inisiatif sendiri (tu pun kena paksa dengan Shira) haha. Shira teman bawak pergi jumpa Ustaz Awang, cerita semua dekat Ustaz Awang. lepas tu Ustaz Awang suruh jumpa Ustaz Sayuti. malam tu lepas Isyak, terus call Ustaz Sayuti dan Ustaz pun suruh turun bilik gerakan felo. 

ustaz Sayuti! :D

Hani fikir, takkan nak pergi sorang? roommates semua tak tahu pasal ni. bukan tak nak cakap tapi Hani tak nak diorang takut! diorang tu penakut! errr! lepas tu masuk bilik, mintak Rabi siap dan ajak dia turun kejap. dengan alasan "nak jumpa ustaz Sayuti jap!," siap bawak air semua terus turunnn. masa ni baru Rabi tahu benda sebenar. hehe. tu pun sebab ustaz Sayuti mintak cerita semua sebelum dia ubatkan. satu jam jugaklah berubat. memang flattt habis! nak naik tangga pun kena papah. 

esok nak pergi kelas rasa tak larat tapi paksa jugak. badan memang tak larat langsung. nasib esok tu hari Khamis. kelas habis pukul 12pm. habis je kelas, Hani balik terus tidur sampai lambat nak pergi mentor mentee. Hani lambat setengah jam! tak pernah lambat sampai macam tu. hehe. tu pun tak larat lagi. habis mentor mentee, balik bilik dan sambung tidur. dua hari jugak lah nak pulihkan badan. hehe

dan beberapa minggu lepas tu annual dinner blok C. 





lepas tu dah mula sibuk sebab dah nak habis kuliah, tutorial dan praktikal. dan experiment yang paling Hani suka ialahhhhh bedah tikus! hehe. benda paling best dan seronok gila bapak ah!


masa ni tudung worst gila! haha. nak betul kan tak boleh sebab tengah membedah. jadi macam tu lah tudung. teruk gila. aihhh (-_-")

fuhhh fuhh! mice!

minggu terakhir kuliah, tutorial dan praktikal

okay, masa ni semua mood dah tak betul. mood sedih, marah, geram, cepat emosi semua dah timbul. perkara biasa bila exam dah dekat. haha. tapi sempat lagi bergambar dengan cikgu-cikgu untuk kali terakhir. sedihhh :'D





dan mula lah minggu study week!! dan Annual Dinner KMJ besar-besarannn! :D tema dia Arabian Night. pehhh. nasib awal-awal dah cari baju dengan mak. beli dekat pekan Tangkak je weyh! haha. dan Hani simpan, tak ada siapa tahu Hani pakai baju apa, warna apa. yang tahu cuma roommates je. nak buat surprise kononnyaaa! haha :D


sampai di hari kejadian. taraaaa! erm, ramai terperanjat even classmates pun terperanjat. diorang kata Hani nampak lain. ehek! perasan sikit dah masa ni. actually Hani sama je, cuma Hani pakai lip tint, eyelashes dengan compact powder. mungkin baju tu merah sangat dan terlalu HOT kooo! hahaha. masa pilih baju ni, mak banyak kali tanya "serious ke kau ni?? takut mak tengok warna dia. merah sangat!," haha. tapi memang hati kata nak yang tu. tak boleh ubah dahhhh!



am I look like a princess? haha :D




haaa, yang ni Muzamil sibuk datang area kelas Hani lepas tu dok merayu bagai ajak bergambar. macam budak-budak!tengok lah dia punya manja nak bergambar dengan akuuuu! haha :D

roommates! heee

gadis-gadis MT 5 ~

- habis Annual Dinner -

so, masa untuk berperangggg! seminggu je lagi nak berperang. haha. hentam habis-habis. habis 3 paper, Hani prepare untuk last paper, Biology. tapi sempat lagi turun masjid sebab nak buat celebration sikit dekat Adham dengan Muzamil punya birthday. simple celebration je Hani buat sebagai hargai mereka dan Hani bagi masing-masing card + gambar dengan alamat rumah Hani. yang lelaki-lelaki ni tanya "buat apa alamat ni? nak suruh datang meminang ke??," haha. gila! kiranya tu macam last messages dari Hani untuk diorang. 


esok tu bagi dekat orang lain pulak dan lusa tu bagi dekat Hilmi. ohh ye, Hilmi ni budak MT7! Hani suka sakat dia dengan panggilan 'budak HOT' haha. baik dengan dia pun sebab dia sekelas dengan Hafiz dan suka kacau orang dekat FB. mula-mula je dekat FB, mintak ajar itu ini. lama-lama? bila jumpa dekat luar, dua-dua dah serupa beruk! hahaha. terjerit-jerit pastuh gelak. saiko -,-" share homework lagi, biasanya kami akan share lab report bio (iyeke share? hahaha)

ok, nampak tembam gila kan? haha. tahuuu.

dua ke tiga hari sebelum paper biology tu. Hani dengan roommates ada lah berjalan sekejappp. keliling KMJ. bergambar sana sini. wuuu. rasa heaven gila. lama rasanya tak kena matahari. haha :D




last day . last paper

dannnn habis paper biologyyyyy! yeay! lepas habis je paper biology, satu kelas Hani, MT 5 berkumpul dekat tasik sebab nak dapat majalah dan bergambar buat kali terakhir. sedihnyaaa :( 


Adham! He's too rushing sebab masa ni dia dah prepare nak balik. sedih :(

lepas tu rushing gila pergi depan library sebab nak bergambar dengan Sol. haha! kesian dia tunggu lama. hemmo hemmo :D


lepas tu terjumpa kelas MT7, kelas Hilmi dengan Hafiz. eh eh, bergambar jappp dengan Viktoon! haha. 
alahaiii, sucinya muka Toon! haha. gila (-_-")


dan malam tu, Hani turun masjid. lama rasanya tak turun masjid. padahal baru dua hari. haha. sebelum ni memang rajin sebab lepas Isyak, Hani akan direct buat homework kat situ. tapi masuk minggu study week, Hani turun kalau ada sesiapa request untuk Hani tolong ajar diorang je. kalau tak, Hani duduk bilik studyyyy! hehe. so malam tu lepas paper bIology. turun lah sekejap. Adham dah balik masa ni. Hilmi dengan Viktoon pun dah balik. tinggal yang ada paper Physics je lah.

malam tu jumpa Shira, Izmil dengan Izzaidin. dah macam double date pun ada ni! kah kah :D sedih lah masa ni, cuma lately ni hati Hani agak keras sikit. sedih sayu tu semua ada cuma buat tak faham. orang muda kata, wat lek wat cool je! (kau dah tua ke Hani??) haha



dan esok tu lepas paper Physics. kami pun balik negeri masing-masing. ada yang ke Johor, Melaka, Pahang, Selangor, KL, Penang, Kedah dan lain-lain. tamatlah pengajian kita di sini selama hampir setahun. banyakkk sangat memori terbina, suka duka bersama. perit jerih bersama. susah untuk lupakan. harap ukhuwah ini terjalin kukuh hingga ke akhir nafas dan In Shaa ALLAH ke Jannah. Sahabat, jangan jauh dari ALLAH ye, sebab saya nak jumpa awak awak awak semua di Syurga Dia. teruskan menuju kejayaan. perbetulkan diri dan niat. melangkah lah di muka bumi Nya dengan niat kerana ALLAH agar sentiasa dalam redha Dia. In Shaa ALLAH!

bye, Assalamualaikum :'D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY FRIENDSHIP

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

CLICK SAYA !

Copyright© All Right Reserved Hani Suhaila